Η Αυστρία είναι η χαρά της ακροδεξιάς

Gazzetta team
Η Αυστρία είναι η χαρά της ακροδεξιάς
Εάν η πολιτική είχε έναν άξονα τότε το κέντρο του άξονα αυτού στην Αυστρία θα ήταν δεξιά. Το συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) κατέλαβε την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές, καθιστώντας τον 31χρονο ηγέτη του, τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον νεότερο αρχηγό κυβέρνησης στον κόσμο.

Οι κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) του καγκελάριου Κέρνγκερ Κέρν, υποχώρησαν στην δεύτερη θέση παίρνοντάς το 27% των ψήφων, ενώ το ακροδεξιό FPÖ πήρε το 25,9%.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας, τα δύο δεξιόσχημα κόμματα κατόρθωσαν να αυξήσουν τις έδρες τους στην βουλή χωρίς να χάσουν ψήφους το ένα από το άλλο.

Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς ένας θρίαμβος για τον Κουρτς, ο οποίος κατάφερε να αλλάξει την μοίρα του κόμματός του, ο οποίος αφού δήλωσε βαθιά συγκινημένος από το αποτέλεσμα, δεσμεύτηκε να εισαγάγει στη χώρα μια «νέα πολιτική κουλτούρα» υπό την ηγεσία του.

Ο πολιτικός που έχει γεννηθεί στη Βιέννη θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα τη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης, ενδεχομένως σε συμμαχία με το FPÖ, ένα ακροδεξιό κόμμα που ιδρύθηκε από έναν πρώην ναζιστή και μέλος των SS μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Κουρτς, ο οποίος προεκλογικά έχει ζητήσει χαμηλότερους φόρους και αυστηρότερα μέτρα εναντίον του «πολιτικού Ισλάμ», πέτυχε αυτή τη νίκη του, αποκλειστικά και μόνο υιοθετώντας μια διχαστική ατζέντα υπαγορευμένη από την άκρα δεξιά. Άλλωστε από τους ψηφοφόρους του ÖVP, το 55% δήλωσε ότι επέλεξε το κόμμα λόγω της στάσης του όσον αφορά τις πολιτικές ασύλου.

Η μετατόπιση του πολιτικού τοπίου της Αυστρίας έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ήττα του Νόρμπερτ Χόφερ του FPÖ κατά τις προεδρικές εκλογές από τον υποψήφιο που στήριζαν οι Πράσινοι, τον Αλέξανδρο Βαν ντερ Μπέλλεν.

Ο Κερν ζήτησε εκλογές τον Μάιο μετά από μήνες αδιεξόδου από τις πολιτικές διαμάχες μεταξύ του SPÖ και του ÖVP, τα κόμματα τα οποία από κοινού κυβέρνησαν την Αυστρία σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» για την τελευταία δεκαετία.

Και παρότι το αποτέλεσμα της Κυριακής επιτρέπει από μαθηματικής άποψης τη συνέχιση του συνασπισμού, η εκλογική εκστρατεία δεν έδειξε απλά πως το κόμμα του Κουρτς είχε πάρει ... κλίση προς τα δεξιά, αλλά εξελίχθηκε σε μια σκληρή λεκτική διαμάχη μεταξύ των πρώην συμμάχων, με υπόνοιες και ισχυρισμούς για «βρώμικη εκστρατεία». Οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ των δύο μερών θα απαιτούσε αμέριστη διπλωματία και θα φαινόταν να στέκεται απέναντι από την «αλλαγή» που υποστήριξε πως θα φέρει ο Κουρτς.

Ο Κερν μάλιστα, που ανέλαβε καθήκοντα καγκελάριου τον Μάιο του 2016, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα προτιμούσε να γίνει αντιπολίτευση, εφόσον το κόμμα του καταλάμβανε τη δεύτερη θέση, ενώ από την Κυριακή, δήλωσε ότι περιμένει πως ο Κουρτς θα έρθει σύντομα σε συμφωνία συνασπισμού με το FPÖ.

Κανένα από τα κόμματα του κέντρου δεν απέκλεισε κατηγορηματικά έναν συνασπισμό με το ακροδεξιό FPÖ, το οποίο σχημάτισε κυβέρνηση με το SPÖ το 1983 και το ÖVP το 2000 - μια κίνηση που εκείνη την εποχή προκάλεσε διαμαρτυρίες και οικονομικές κυρώσεις από το Ισραήλ και αρκετά μέλη της ΕΕ.

Ο ηγέτης του, ο Χέινζ Κρίστιαν Στράτσε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία του FPÖ μετά από μία διάσπαση το 2005, χρησιμοποίησε αντί ενός ευρύτερου μηνύματος κατά της μετανάστευσης μια πιο στοχευμένη αντι-ισλαμική ρητορική. Σε πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση, ο Στράτσε κάλεσε την Αυστρία να ενταχθεί στον όμιλο Visegrád των κεντροευρωπαϊκών κρατών, τα σύνορα του οποίου συμπίπτουν με αυτά της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα.

Μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, ο Στράτσε χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως μια «μεγάλη νίκη» και ένα σημάδι μιας «επιθυμίας για αλλαγή», παρόλο που το ποσοστό του κόμματός του ήταν τελικά πολύ λιγότερο από αυτό που το FPÖ φαίνονταν πως θα πάρει στις δημοσκοπήσεις, λόγω κυρίως της προσφυγικής κρίσης.

Ένας συνασπισμός μεταξύ του ÖVP, των Πρασίνων και του φιλελεύθερου κόμματος Neos, που θα μοιάζει αρκετά με αυτόν που συζητείται επί του παρόντος στη γειτονική Γερμανία, πιθανότατα δεν θα έχει πλειοψηφία.

Το Κόμμα των Πρασίνων έπαθε «πανωλεθρία» μετά και από την πρόσφατη διάσπαση του και λίγο έλειψε να μην φτάσει καν το 4% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά τα τελευταία 38 χρόνια. Εν τω μεταξύ, το Peter Pilz List, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από έναν πρώην πράσινο βουλευτή, φαινόταν πιθανό να εισέλθει στο Αυστριακό κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ήταν και οι βασικοί εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού για την τελευταία δεκαετία, έκαναν μια προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από σφάλματα και σκάνδαλα, με αποτέλεσμα το ποσοστό που πήραν να προκαλεί τελικά ανάμικτα συναισθήματα.

Ενώ το συνολικό ποσοστό ψήφων του SPÖ μειώθηκε, το κόμμα κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις του στην πρωτεύουσα, τη Βιέννη, όπου μάλιστα βγήκε πρώτο κόμμα κερδίζοντας και 3 ποσοστιαίες μονάδες και πετυχαίνοντας έτσι καλύτερο αποτέλεσμα από ό, τι είχαν δείξει τα πρώτα exit polls.

Μάλιστα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος υποδέχτηκαν τον Κερν με ένα θερμό χειροκρότημα, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι το ποσοστό ψήφων του SPÖ αυξήθηκε παρά την «βίαιη ατζέντα των δεξιών που στηρίχθηκαν από τα άλλα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Η ατζέντα του SPÖ ως μια προοδευτική εναλλακτική λύση στις ακροδεξιές πολιτικές του Κουρτς και την άκρα δεξιά υπονομεύθηκε από αποκαλύψεις ότι ένας σύμβουλος του κόμματος είχε πληρώσει για να δημιουργηθεί μια ομάδα ιστότοπων που εκτόξευαν ξενοφοβικές και αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας, με σκοπό να αμφισβητηθεί ο Κουρτς, στα μάτια των ακροδεξιών υποστηρικτών του.

Το σκάνδαλο Schmutzkübel (βρώμικος κουβάς), το οποίο συγκλόνισε την αυστριακή πολιτική πριν από δύο εβδομάδες, επικεντρώθηκε σε τουλάχιστον δύο ιστότοπους του Facebook που δημοσίευσαν εικόνες που είχαν επεξεργαστεί με φωτοσοπ και βίντεο κλιπ, τα οποία κατηγόρησαν τον Κουρτς πως ανοίγει κρυφά το δρόμο για ένα νέο κύμα μετανάστευσης από τις ισλαμικές χώρες και πως είναι μέλος ενός «αμφιλεγόμενου πολιτικού δικτύου» του ουγγρο-αμερικανικού χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος.

Κάπως έτσι ο Κουρτς θριάμβευσε τελικά και θα κυβερνήσει την Αυστρία έχοντας στο πλευρό του τον Στράτσε, που συνελήφθη κάποτε από την αστυνομία στη Γερμανία γιατί συμμετείχε σε μια νεοναζιστική συγκέντρωση.

Πηγή: reader.gr