Γιατί το θέμα που προέκυψε με την ΕΥΠ είναι τόσο «επικίνδυνο»

Νίκος Ρόλλας
Γιατί το θέμα που προέκυψε με την ΕΥΠ είναι τόσο «επικίνδυνο»
Η αλλαγή στο νόμο σχετικά με το νέο διοικητή της ΕΥΠ σήκωσε πολύ ντόρο στην Βουλή, ο οποίος είναι δικαιολογημένος.

Δικαιολογημένα ή όχι, η ουσία είναι πως το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική σκηνή του τόπου. Θέλετε από αδιαφορία, θέλετε από κούραση, θέλετε από την απουσία προσώπων εμπιστοσύνης; Όποιο λόγο και αν επιλέξετε, η ουσία είναι πως το 42% όσων είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, αποφάσισαν για τον Α ή Β λόγο να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

Ακόμα και οι διαμάχες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχουν καταντήσει βαρετές για όσους δεν είναι «ταγμένοι» σε μία παράταξη, καθώς οι περισσότερες είναι ανούσιες, γίνονται για τα μάτια του κόσμου και σπανίως παρουσιάζονται τα πράγματα από την σωστή οπτική γωνία, προκειμένου ο ακροατής-τηλεθεατής που δεν μπορεί να γνωρίζει τεχνικές λεπτομέρειες να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα του όλου θέματος.

Καλώς ή κακώς, μας έχει καταβάλει μία... απάθεια και μία «δεκτικότητα» σε ότι και αν γίνεται στην Βουλή, όμως υπάρχει ένα θέμα που δικαιολογημένα προκάλεσε μεγάλη ένταση. Αυτό του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στο γεγονός οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο σχετικό νόμο και τελικά προέβη σε μία τέτοια. Αυτά συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα, καθώς τα δεδομένα και οι κρίσεις μπορούν να αλλάξουν όχι από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά από ώρα σε ώρα.

Το θέμα είναι τί περιλαμβάνουν οι αλλαγές που έγιναν για μία τόσο ευαίσθητη θέση, όπως του... αφεντικού της ΕΥΠ. Αυτές, αντί να κάνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια, αντιθέτως ανοίγουν το... φάσμα των επιλογών, προκειμένου η επιλογή του προσώπου που έχει γίνει να είναι εντός... ορίων.

Συγκεκριμένα αντικαθίσταται το εδάφιο που ανέφερε: «Για τον διορισμό στην θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

Στην θέση του μπήκε αυτό: «Για τον διορισμό στην θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένης επαγγελματικής απασχόλησης».

Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, σύμφωνα με το νέο νόμο, για να διοικήσεις την ΕΥΠ από εκεί που χρειαζόταν ο υποψήφιος να έχει πτυχίο πανεπιστημίου από την Ελλάδα ή κάποιο άλλο ισότιμο από το εξωτερικό, μαζί με εμπειρία σε τόσο υψηλή θέση σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, πλέον δεν χρειάζεται τίποτα από τα παραπάνω, καθώς αρκεί μία επαγγελματική σταδιοδρομία (χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιο τομέα και σε ποια θέση) δέκα ετών.

Είδατε πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει η απουσία μίας λέξης, όπως «ισότιμου» και η αντικατάσταση ενός «και» με το διαζευκτικό «ή»;

Και αν μία τέτοια φωτογραφική αλλαγή, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή/ανεκτή για διάφορους λόγους σε κάποια άλλη θέση, για το συγκεκριμένο κομμάτι, μάλλον δεν μπορεί να γίνει. Μιλάμε βλέπετε για μία υπηρεσία που δουλειά της δεν είναι μόνο να μαθαίνει αν οι Τούρκοι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ελλάδα, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά να ελέγχει και διάφορες καταγγελίες-υποψίες που μπορεί να υπάρχουν για υψηλά πρόσωπα της χώρας (στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε)...

Κοινώς θα πρέπει, τουλάχιστον, να είναι αμερόληπτος και να μην έχει δίνει δικαίωμα στον οποιονδήποτε να πιστέψει το αντίθετο. Μιλάμε βλέπετε για μία θέση υπό συνθήκες μπορεί να παίξει ρόλο στην σωστή δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Για αυτό και «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Το στοίχημα αυτό όμως, χάθηκε με το... καλημέρα.