Slogun:Και τώρα με την τεράστια επιτυχία των νέων του Ολυμπιακού θα ακούσουμε και θα πούμε τις ίδιες γραφικότητες με το Euro 2004. “Μην χαθεί η ευκαιρία”...

FOLLOW US

Slogun:Και τώρα με την τεράστια επιτυχία των νέων του Ολυμπιακού θα ακούσουμε και θα πούμε τις ίδιες γραφικότητες με το Euro 2004. “Μην χαθεί η ευκαιρία”...

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ σε ρόλο... Δαράκη

Gazzetta team
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ σε ρόλο... Δαράκη
Η Ευγενία Κουντούρη γράφει στο Reader για την Αμερικανίδα, Νίκι Χάλεϊ που ετοιμάζεται να δώσει στον Τραμπ όσους απορρίψουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, προειδοποίησε τα μέλη του ΟΗΕ ότι θα «σημειώσει τα ονόματα» των χωρών που θα ψηφίσουν με σκοπό να απορρίψουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σε επιστολή που έφτασε στα χέρια δημοσιογράφων του Guardian, η Χάλεϊ είπε σε χώρες - συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών - ότι θα υποβάλει έκθεση στον Αμερικανό πρόεδρο με τα ονόματα εκείνων που υποστηρίζουν το σχέδιο ψηφίσματος που απορρίπτει την κίνηση των ΗΠΑ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη, αφού έχει πάρει το ζήτημα προσωπικά.

Η Χάλεϊ γράφει στην επιστολή: «Καθώς σκέπτεστε την ψήφο σας, σας ενθαρρύνω να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος και οι ΗΠΑ έχουν πάρει αυτήν την ψήφο προσωπικά».

«Ο πρόεδρος θα παρακολουθεί προσεκτικά αυτή την ψηφοφορία και έχει ζητήσει να του αναφέρω εκείνους που ψήφισαν εναντίον μας», συνέχισε.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Χάλεϊ αφού απέστειλε την επιστολή ανέφερε στο twitter: «Στον ΟΗΕ μας ζητείται πάντα να κάνουμε περισσότερα και να δώσουμε περισσότερα. Έτσι, όταν αποφασίζουμε, κατά τη βούληση του Αμερικανικού λαού, πού να τοποθετήσουμε την πρεσβεία μας, δεν περιμένουμε αυτοί που έχουμε βοηθήσει να μας στοχοποιούν. Την Πέμπτη θα γίνει μια ψηφοφορία που θα επικρίνει την επιλογή μας. Οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ονόματα».

Η είδηση αυτή, αρχικά μοιάζει απίστευτη. Η Χάλεϊ θυμίζει τον Πέτρο Δαράκη στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» όταν ανέλαβε να σημειώνει τα ονόματα των εργαζόμενων που θα λάμβαναν μέρος στην πορεία Ειρήνης και να τα μεταφέρει πίσω στο αφεντικό, ο οποίος είχε αποφασίσει όσοι αψηφήσουν την εντολή του να απολυθούν. Την ίδια απέχθεια που προκαλεί ο Δαράκης στην συγκεκριμένη ταινία, προκαλεί και η στάση της Νίκι Χάλεϊ και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Όσο κωμικοτραγικό κι αν έμοιαζε στην παλιά ελληνική κωμωδία ένα τέτοιο γεγονός, τόσο απίστευτο φαντάζει το ότι τον ρόλο του Κωνσταντάρα παίζει σήμερα ο Τραμπ κι ενώ απέναντι του δεν έχει υπαλλήλους του, αλλά ολόκληρες χώρες. Ανεξάρτητες χώρες, ανεξάρτητες κυβερνήσεις, παγκόσμιους ηγέτες.

Έχει επισημανθεί πολλάκις πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ντόναλντ Τραμπ είναι η τάση να αντιμετωπίζει την προεδρεία των ΗΠΑ ως μία ακόμα επιχείρηση του. Θεωρεί μάλιστα πως ως «πλανητάρχης» δεν είναι μόνο το αφεντικό του Λευκού Οίκου και της Αμερικής, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Αυτή η πεποίθηση τον κάνει πολλές φορές να λειτουργεί με ένα τρόπο που ξενίζει και παράλληλα προκαλεί σοκ, αλλά και ανησυχία. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν κάποιος πρόεδρος της Αμερικής, αλλά και οποιασδήποτε άλλης προηγμένης χώρας, δεν έχει απειλήσει δημόσια και τόσο ξεκάθαρα όσους δεν υποτάσσονται στις βουλές του.

Η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έσπασε μια διεθνή συναίνεση που υπήρχε για την περιοχή, προκαλώντας διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. Βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ουκρανία, συγκαταλέγονται στις 14 χώρες του 15μελούς συμβουλίου του ΟΗΕ που ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της κίνησης.

Μετά την ψηφοφορία αυτή, η Χάλεϊ χαρακτήρισε την ψηφοφορία 14-1 ως «προσβολή» και προειδοποίησε πως: «Δεν θα ξεχαστεί».

Η αυστηρή προσέγγιση της διοίκησης του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική, συχνά παραβιάζοντας τόσο τη διεθνή συναίνεση όσο και τις διπλωματικές λεπτότητες, έχει αποξενώσει ακόμη και τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Παράλληλα η κίνηση αυτή ενισχύει τις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό και αναφέρουν πως ο Τραμπ είχε βάλει στόχο, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την προεδρεία, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΟΗΕ. Είναι σαφές πως, εφόσον επιθυμεί κάτι τέτοιο, η ψηφοφορία αυτή θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του. Θέλει να μείνει μόνος του, έχοντας μόνο «Δαράκηδες» γύρω του, θεωρώντας πως έτσι θα καταφέρει να διοικήσει ακόμα πιο εύκολα την «επιχείρηση» του; Πιθανό.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως όσο κι αν θεωρούμε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πιάσει... πάτο, τόσο βρίσκει έναν τρόπο να μας εκπλήσσει, πηγαίνοντας ακόμα πιο χαμηλά. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθεί όμως πως ο πλανήτης δεν αποτελεί το... τσιφλίκι του και η ψηφοφορία της Πέμπτης στον ΟΗΕ αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία.


Πηγή: reader.gr