Η απόφαση που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα στο τηλεοπτικό τοπίο

Gazzetta team
Η απόφαση που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα στο τηλεοπτικό τοπίο
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ολοκλήρωσε, εδώ και λίγα 24ώρα, το «έργο» του, αποφασίζοντας τελικά να συμπεριλάβει στη λίστα με τους υπερθεματιστές και το Φίλιππο Βρυώνη.

Ο επιχειρηματίας, που βρίσκεται πίσω από την εταιρία «Τηλεοπτική Ελληνική», καλείται μέχρι τις 26 Ιουνίου, να προσκομίσει στοιχεία από τα οποία θα προκύπτει η πλήρης εξόφληση με τραπεζικό δανεισμό του συνολικού πιστωμένου τιμήματος, για τη μεταβίβαση των μετοχών της M.P.J. HOLDINGS LTD από την εταιρία A-ORIZON MEDIA LTD στην Martine-Nadine Bolle και η πραγματική οικονομική σύνδεση της τελευταίας με το μετοχικό κεφάλαιο της υποψηφίας.

Με απλά λόγια, μέσα σε διάστημα 8 ημερών, η εταιρία θα πρέπει να προσκομίσει δάνειο της τάξης των 6,3 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα συμβεί προκειμένου να μην χαθεί η μεγάλη δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Δημήτρης Κοντομηνάς (ALPHA), Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), Γιάννης Βαρδινογιάννης (STAR), Ιβάν Σαββίδης (Epsilon TV) και -πλέον- Φίλιππος Βρυώνης βρίσκονται εντός του τηλεοπτικού τοπίου, με άδειες εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου. Τα στοιχεία, βέβαια, και των 6 αιτήσεων θα αποσταλούν για περαιτέρω έλεγχο, διάρκειας ως και 45 ημερών, στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

Για όλα τα παραπάνω, πάντως, τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος υποστήριξε: «Η σημερινή μέρα αποτελεί μια ιστορική μέρα για τα τηλεοπτικά πράγματα στην Ελλάδα. Ο νόμος, το Σύνταγμα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων εφαρμόζονται. Η ολοκλήρωση της προσπάθειας δημιουργεί αίσθημα δικαίωσης στους πολίτες και τους εργαζόμενους που απαίτησαν από την Κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ιστορική αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας».

Η μπάνκα της κυβέρνησης και οι νέοι κανονισμοί
Μέσα στο επόμενο διάστημα, οι δικαιούχοι άδειας θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ (από τις δέκα συνολικά), ενώ θα αποδεσμευτούν οι εγγυητικές επιστολές (τρία εκατ. ευρώ η καθεμία). Αυτό σημαίνει ότι -άμεσα- το κράτος θα εισπράξει από αυτή την υπόθεση 21.000.00 ευρώ, μόνο από την πρώτη δόση.

Παράλληλα, τα έξι κανάλια θα πρέπει -μέσα σε ένα περίπου εξάμηνο- να προσαρμοστούν πλήρως στους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τις άδειες: 400 άτομα ελάχιστο προσωπικό, μηχανήματα παραγωγής, χώροι εγκαταστάσεων.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμη δεν έχει συνεδριάσει για να αποφανθεί επί της βασιμότητας των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών και της Ένωσής τους (ΕΙΤΗΣΕΕ), που ζητούν την αναστολή ή και ακύρωση του διαγωνισμού, επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί το αν η απόφαση θα βγει την ίδια ημέρα.

Η αγωνία για το Mega
Η απόφαση του ΣτΕ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι. Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός, από το ΣτΕ, τότε το Mega θα συνεχίσει να εκπέμπει, ενώ αν ακυρωθούν οι προσφυγές των σταθμών, το κανάλι θα πρέπει να ρίξει μαύρο, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ.

Πάντως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει βγάλει από το επιχειρηματικό του πλάνο και προγραμματισμό το να διεκδικήσει την 7η «ορφανή» άδεια, για την οποία κανείς δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι πιστώτριες τράπεζες και το αν θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους.


Πηγή: reader.gr