Το Κτήμα Σκούρα γράφει τη δική του ιστορία στην οινοποιεία (pics)

Gazzetta team
Το Κτήμα Σκούρα γράφει τη δική του ιστορία στην οινοποιεία (pics)
Το 1986 ήταν η χρονιά που άρχισε να υλοποιείται σε ένα μικρό χωριό έξω από το Άργος και η φυσική συνέχεια ήταν ένα μπουτίκ οινοποιείο

Ο Γιώργος Σκούρας γεννήθηκε στο Άργος, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με τον πολιτισμό και την αμπελοκαλλιέργεια να εξελίσσονται στη γύρω περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια τουλάχιστον.

Το 1980 αποφάσισε να σπουδάσει Γεωργία στο Πανεπιστήμιο της Dijon στη Βουργουνδία, στη Γαλλία. Όμως, η γνωριμία του με τα Chardonnays και τα Pinot Noirs της περιοχής, καθώς και η επαφή του με γνωστούς ντόπιους οινοπαραγωγούς, τον κέρδισαν. Αποφοιτώντας από την Dijon με πτυχίο στην Οινολογία, δούλεψε σε οινοποιεία παραδοσιακών οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας.

Το 1986 ήταν η χρονιά που άρχισε να υλοποιεί το όραμά του για το δικό του Kτήμα. Αρχικά, δημιουργήθηκε μια μικρή οινοπαραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, ένα μικρό χωριό έξω από το Άργος. Η φυσική συνέχεια ήταν ένα μπουτίκ οινοποιείο μέσα στη ζώνη της Νεμέας, στην τοποθεσία Γυμνό.

Οι ατελείωτες ώρες χειρονακτικής εργασίας σε μικρή κλίμακα ήταν μια πολύτιμη σπουδή στην ποικιλία Αγιωργίτικο και στην Ονομασία Προέλευσης Νεμέα.

Το οινοποιείο στο Μαλανδρένι

Το 2004 έγινε η εγκατάσταση στο οινοποιείο στο Μαλανδρένι, ένα χωριό πολύ κοντά και βορειοδυτικά του Άργους, μέσα στη ζώνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα, τη μεγαλύτερη και ίσως την πιο συναρπαστική ΠΟΠ ερυθρών κρασιών στην Ελλάδα.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η επίσης σημαντική για λευκά κρασιά ΠΟΠ Μαντινεία, ενώ η γενικότερη περιφέρεια είναι γεμάτη από ενδιαφέροντες αμπελώνες. Σε όλες αυτές τις περιοχές εκτείνονται οι εξαιρετικοί αμπελώνες Σκούρα, όπου και καλλιεργούνται αυτόχθονες αλλά και κοσμοπολίτικες ποικιλίες.

Οι καινούργιες εγκαταστάσεις αύξησαν τη χωρητικότητα και τις τεχνολογικές υποδομές, αλλά όχι για να γίνουν τα κρασιά πιο τεχνικά. Για την ομάδα Σκούρα, η τεχνολογία είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου – τα κρασιά πρέπει να γίνονται μόνο με τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.

Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, που σχεδιάστηκε έτσι για να καλύψει κυρίως 2 σκοπούς:

– την άψογη οινοπαραγωγική διαδικασία, με πολύ υψηλά στάνταρ σε όλα τα στάδια παραγωγής, εμφιάλωσης, ωρίμανσης και συντήρησης του κρασιού

– την επισκεψιμότητα, με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.


Η φιλοσοφία

Η φιλοσοφία που εκπέμπουν όλα τα κρασιά του Κτήματος περιγράφεται με τις ακόλουθες φράσεις: αγνότητα, διαύγεια ποικιλίας, αποτύπωση του μεσοκλίματος της περιοχής και αποτύπωση του terroir!

Στο Κτήμα Σκούρα παράγονται κρασιά με έντονα τα χαρακτηριστικά του terroir.

Όλο το αμπελουργικό team Σκούρα δονείται, εργάζεται, παρατηρεί, επιβλέπει, δρα και αντιδρά, συμβουλεύει και συμβουλεύεται με ένα στόχο: άριστο φρούτο, άριστο σταφύλι, γιατί όσο καλύτερο το φρούτο τόσο καλύτερο το κρασί.

Τα κρασιά Σκούρα είναι ικανά να χαρίσουν δυνατές συγκινήσεις και όλα φέρουν σαν γνώρισμα την υπογραφή του δημιουργού τους: ένταση, δυναμική και πολυπλοκότητα που εκφράζονται πάντα με κομψότητα, χάρη και ευγένεια.

Επισκεψιμότητα

Το οινοποιείο ολοκληρώνεται με μοντέρνους χώρους υποδοχής υψηλής αισθητικής που φιλοξενούν έργα τέχνης ονομαστών καλλιτεχνών, με ευρύχωρες βεράντες, καθώς και με μια υπέροχη αίθουσα γευσιγνωσίας που μετατρέπεται σε μοντέρνο bistro.

Στους χώρους του η παραγωγική διαδικασία, από την υποδοχή σταφυλιών μέχρι το κελάρι παλαίωσης και τις αποθήκες απεικονίζεται άμεσα και γίνεται βίωμα στον επισκέπτη. Κυρίως, όμως, οι επισκέπτες του θα ξεναγηθούν και θα απολαύσουν μία μοναδική εμπειρία επίσκεψης σε οινοποιείο, με οδηγούς κοσμοπολίτες λάτρεις του κρασιού και ταλαντούχους στην επικοινωνία, που κάνουν την επίσκεψη στο Κτήμα Σκούρα απολαυστική και αξέχαστη.

Στο bistrot του Κτήματος μπορείτε να χαλαρώσετε με τα λευκά κρασιά, να... φλερτάρετε με τις ροζέ δημιουργίες και να εξερευνήσετε τις πολυσύνθετες ερυθρές ετικέτες.

Καθημερινά προσφέρονται γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις κατόπιν ραντεβού.

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 - 15:30

Σάββατο 10:30 - 18:30

10ο χλμ Άργους-Στέρνας | Μαλανδρένι | ΤΚ 212 00

email | site

Τηλέωνο: 27510-23688 | Fax. 27510-23159