Κτήμα Τσέλεπος: Μοναδικές στιγμές οινοτουρισμού (pics)

Gazzetta team
Κτήμα Τσέλεπος: Μοναδικές στιγμές οινοτουρισμού (pics)
Διαθέτει σήμερα 500 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες σε υψόμετρο 750μ, στο οροπέδιο της Μαντινείας, στις παρυφές του Πάρνωνα

Το Κτήμα Τσέλεπου ιδρύθηκε το 1989, από τον οινολόγο Γιάννη Τσέλεπο ο οποίος μετά τις σπουδές του οινολογίας στο πανεπιστήμιο της Dijon και τη συνεργασία του με πολλά οινοποιεία της Γαλλίας και της Ελλάδας, μελέτησε επί μια δεκαετία τον αρκαδικό αμπελώνα και επέλεξε για την εγκατάστασή του οινοποιείου του τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα.

Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά ενός από τους ιστορικότερους παγκοσμίως αμπελώνες, την πολυστάφυλο και αμπελόεσσα, όπως την αποκαλεί ο Όμηρος, Πελοπόννησο όπου για 3000 χρόνια καλλιεργείται η αρχαία ποικιλία της καπνείας αμπέλου, την οποία στις μέρες μας ονομάζουμε Μοσχοφίλερο. Το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τα σχιστολιθικά και τα αργιλοπετρώδη εδάφη συνθέτουν το ιδανικό terroir για την παραγωγή κρασιών πολύ υψηλής ποιότητας.

Επισκεψιμότητα.

Το Κτήμα Τσέλεπου βρίσκεται 14 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης και είναι ανοικτό στους επισκέπτες καθημερινά, κατόπιν συνεννοήσεως. Διαθέτει σήμερα 500 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες σε υψόμετρο 750μ, στο οροπέδιο της Μαντινείας, στις παρυφές του Πάρνωνα. Αποτελείται από τους αμπελώνες και το οινοποιείο και είναι στην ουσία ένα ολοκληρώμενο οικοσύστημα φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Περιβάλλεται απο πευκοδάσος, αγρούς με κερασιές, λωτούς και καρυδιές και από θαμνώδεις εκτάσεις με ρύκια, θυμάρια και ασπαλάθους.

Κάθε εποχή του χρόνου δίνει στο Κτήμα τα δικά της μαγικά χρώματα και το φωτίζει με το ιδιαίτερο φως της, μετατρέποντας το φυσικό αρκαδικό τοπίο σε μια μοναδική ζωγραφική παλέτα. Το φθινόπωρο τα καφεκίτρινα και κόκκινα χρώματα των αμπελόφυλλων και των δέδρων φωτίζονται από το ζεστό μαλακό φως του ήλιου και δημιουργούν μια ονειρική εικόνα.

Το χειμώνα, το ξερό τοπίο πολλές φορές καλύπτεται με χιόνι και οι πρωινές ομίχλες με τους συννεφιασμένους ουρανούς του δίνουν μια απόκοσμη αίσθηση. Την άνοιξη η φύση εκρήγνυται, τα πάντα πρασινίζουν, η ανθοφορία των κλιμάτων και τα αρώματα οργιάζουν, οι εκατοντάδες τριανταφυλλιές μπροστά στις γραμμές των αμπελιών ανοίγουν και μοσχοβολούν. Ο τρύγος είναι κάθε χρονιά μια ξεχωριστή, μοναδική εμπειρία. Οποια εποχή και να επισκεφθείς το Κτήμα Τσέλεπου είναι σαν να το βλέπεις για πρώτη φορά.

Το Κτήμα Τσέλεπου έχει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξαιρετικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλού επιπέδου καθώς και για την παραγωγή αφρωδών οίνων με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Το οινοποιείο έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά με βάση τα παραδοσιακά βιομηχανικά κτίσματα του 19ου αιώνα στην Πελοπόννησο όπως οι παλιές σταφιδαποθήκες.

Είναι πιστοποιημένο από τον ΕΟΤ επισκέψιμο οινοποιείο.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν έναν υπέροχο περίπατο ανάμεσα στους αμπελώνες, να τους διασχίσουν με ποδήλατα, να ξεναγηθούν από τους ανθρώπους του κτήματος στις εγκαταστάσεις του οινοποείου, στο κελάρι παλαίωσης με τα δρύινα βαρέλια και τις παλέτες της παραδοσιακής οινοποίησης των αφρωδών κρασιών με τη μέθοδο της Καμπανίας.

Ακόμα, να επισκεφθούν το μοναδικό ανακαινισμένο νερόμυλο της προεπαναστατικής περιόδου (τέλη 17ου αιώνα) και το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγ. Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, με την εξαιρετική θέα στο οροπέδιο της Μαντινείας. Τέλος έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να αγοράσουν σε ειδικές τιμές τα κρασιά του Κτήματος στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα οινογνωσίας.

Γύρω από Κτήμα

Οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψή τους στο κτήμα με εκδρομή στα ορεινά χωριά του βόρειου Πάρνωνα στην Αρκαδία (Δολιανά, Άγιος Πέτρος, Καστρί) όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν σε παραδοσιακούς ξενώνες που λειτουργούν, καθώς και στη Δημητσάνα και τη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα και σε αρχαιολογικούς χώρους (Ιερό Αλέας Αθηνάς, Αρχαία Τεγέα με δύο ιερά του Διόνυσου, Αρχαία Μαντινεία), σε ναούς και μοναστήρια (Μονή Μαλεβής, Μονή Βαρσών) και σε μουσεία (αρχαιολογικό Τεγέας, υδροκίνησης και λαογραφικό).

Με επίκεντρο το κτήμα σε απόσταση λιγότερη από ώρα μπορείτε να βρεθείτε στα ορεινά χωριά του Μαινάλου και στη χιονοδρομική πίστα του το χειμώνα, στα παράλια τους Άστρους και στους υπέροχους κολπίσκους της Ανατολικής Πελοποννήσου το καλοκαίρι και να εξερευνήσετε τις πανέμορφες διαδρομές του Πάρνωνα το φθινόπωρο και να περπατήσετε ανάμεσα στις ανθισμένες κερασίες την άνοιξη.

Θα δοκιμάσετε την τοπική γαστρονομία στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής με πίτες, άγρια χόρτα και ψητά κρέατα ή φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στα παραλιακά ταβερνάκια, συνδυάζοντας ιδανικά τα πιάτα με τα κρασιά τους Κτήματος Τσέλεπου.

Τα κρασιά

Το Κτήμα Τσέλεπος εκτός από το μοσχοφίλερο (ΠΟΠ Μαντίνεια), καλλιεργεί και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου. Ειδικότερα από μοσχοφίλερο παράγει δύο λευκά κρασιά (ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ και Blanc de gris), ένα ροζέ και 2 αφρώδη (Amalia brut & Amalia Vintage). Καλλιεργεί επίσης και οινοποιεί τις διεθνείς ποικιλίες Gewürztraminer, Chardonnay, Cabernet Sauvignon και Merlot.

Όλα τα κρασιά τoυ Κτήματος Τσέλεπου έχουν κερδίσει δεκάδες βραβεία στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, έχουν αποσπάσει κορυφαίες βαθμολογίες σε διεθνείς λίστες αξιολόγησης (Robert Parker wine advocate, Wine Spectator, Wine enthusiast) και διθυραμβικές κριτικές από ξένους και έλληνες ειδικούς.

Πληροφορίες

Κτήμα Τσέλεπος, 14ο χλμ. Τρίπολης – Καστρίου, 220 12, Ρίζες Αρκαδίας

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2710544440

SIte | e-mail

Ωράριο: Το Κτήμα Τσέλεπου είναι ανοιχτό για επισκέψεις όλο το χρόνο κατόπιν συνεννόησης, εκτός Κυριακών | Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-16:00 & Σάββατο 09:00-15:00.

Ξενάγηση: σε αμπελώνες, οινοποιείο, κελάρι, χώρο γευσιγνωσίας | Διάρκεια ξενάγησης: 1-2 ώρες | Γλώσσες ξενάγησης : Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική

Γευσιγνωσία: Το Κτήμα Τσέλεπου έχει πλήρως εξοπλισμένο χώρο γευσιγνωσίας, που μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα έως 20 άτομα. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει 8-15 κρασιά του Κτήματος.

*Το κόστος της ξενάγησης- γευσιγνωσίας προκύπτει κατόπιν συνεννόησης.

Wine shop: Το Κτήμα Τσέλεπου διαθέτει ειδικό πωλητήριο κρασιών και πουλά με έκπτωση περίπου 20-30% στις τιμές αγοράς | Προβλέπεται αποστολή των κρασιών του εντός Ελλάδας | Το wine shop διαθέτει Ρos και δέχεται πιστωτικές κάρτες

Parking: Ναι

Free Wifi: Ναι