Πώς θα βρίσκεις τα καλύτερα ροδάκινα (pics & vid)

Gazzetta team
Πώς θα βρίσκεις τα καλύτερα ροδάκινα (pics & vid)
Φτάσαμε μέχρι τον Βελβεντό Κοζάνης για να δούμε από κοντά τη διαδικασία που ακολουθούν τα μοναδικά επώνυμα ροδάκινα της χώρας για να φτάσουν από το δέντρο στο ράφι του Lidl και τελικά στο σπίτι μας.

Από την Κατερίνα Καλού

Σε όποιον πεις ότι ταξιδεύεις στο Βελβεντό Κοζάνης, θα σου πει να φας ροδάκινα.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν χρειάζεται να φτάσεις στη Δυτική Μακεδονία για να γευτείς το πιο ζουμερό φρούτο που αγαπάς, αφού τα ροδάκινα Velvita, τα μοναδικά επώνυμα ροδάκινα που μπορείς να βρεις στη χώρα, θα τα αγοράσεις και από το πιο κοντινό σου κατάστημα Lidl.

Το Gazzetta έκανε όλη τη δουλειά για εσένα.

Πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στο Βελβεντό Κοζάνης και γνωρίσαμε από κοντά τους παραγωγούς ροδάκινων με τους οποίους συνεργάζεται η Lidl Hellas. Και πλέον γνωρίζουμε γιατί οι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι εκείνες που βρίσκουν τόσο εύκολα τον δρόμο για το τραπέζι μας. Ξανά και ξανά.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από την Κοζάνη και μετά από 33 χιλιόμετρα – ναι, στο στο σκηνικό μπήκε και ο Αλιάκμονας – βρεθήκαμε στον Βελβεντό, σε ένα κτήμα 3 στρεμμάτων (από τον ΑΣΕΠΟΠ καλλιεργούνται 6.000 στρέμματα).

Στόχος μας;

Να παρακολουθήσουμε τη συγκομιδή των ροδάκινων και να ενημερωθούμε για τις διαδικασίες που ακολουθούνται όλον τον χρόνο.

Περπατώντας ανάμεσα στα δέντρα, δοκιμάσαμε τους καρπούς από πρώτο χέρι πριν μιλήσουμε με τους ειδικούς και βγάλαμε το πόρισμα:

Χρώμα: ροδοκόκκινο

Άρωμα: έντονο

Γεύση: φανταστική

Εντάξει, δεν αρκεί η δική μας γνώμη, αλλά έπρεπε να δοκιμάσουμε.

Επιβεβαιώνουμε, λοιπόν, και με το παραπάνω την ατάκα με την οποία ξεκίνησε ο παραγωγός την ομιλία του: «Όποιος τρώει από αυτά τα ροδάκινα, αγοράζει και ξανατρώει».

Γιατί τα συγκεκριμένα ροδάκινα είναι τόσο γευστικά;

Αρχικά μάθαμε ότι τη ροδακινιά την ευνοεί πάρα πολύ το μικροκλίμα της περιοχής. Στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για το φρούτο.

Ακόμη, οι καρποί συσκευάζονται στο κτήμα και αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Τα ροδάκινα μπαίνουν στο καφάσι όσο το δυνατόν πιο ώριμα και αφού έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα ζάχαρα.

Όταν, λοιπόν, το ροδάκινο φτάσει στο χέρι του καταναλωτή είναι όπως ακριβώς πρέπει: έχει δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά και την καλύτερη γεύση.

Φυσικά παίζει ρόλο και ότι τα φρούτα παράγονται με συγκεκριμένες διαδικασίες και τηρούν όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Ποια είναι η διαδικασία συγκομιδής;

Το κριτήριο για τη συγκομιδή είναι η ωριμότητα.

Έτσι, αφού τα ροδάκινα συλλεχθούν και φτάσουν στον πάγκο, συσκευάζονται κατά ποιοτική κατηγορία. Εξηγούμαστε. Σε κάθε ποιοτική κατηγορία πρέπει να είναι όμοια τα ροδάκινα, δηλαδή να υπάρχουν ίδιου μεγέθους φρούτα στην κάθε συσκευασία.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φρούτων: πρέπει να μην έχουν αλλοιώσεις, να μην έχουν χτυπήματα, να μην είναι άγουρα, να μην είναι πολύ ώριμα.

Τα βλέπεις και με το μάτι, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν ποιοτικό έλεγχο έχουν μεγάλη εμπειρία.

Στη συνέχεια γίνεται η παραλαβή των φρούτων στο εργοστάσιο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και η προετοιμασία τους για τους καταναλωτές.

Κάπου εδώ, λοιπόν, ξεκινάει και η σημαντική συνεργασία της Lidl είναι με την ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης.

Τα καταστήματα προμηθεύονται ροδάκινα, νεκταρίνια και όλη την ποσότητα παραγωγής σε αχλαδόμηλα Nashi τα τελευταία 4 χρόνια.

Μάλιστα, την προηγούμενη χρονιά η Lidl διακίνησε πάνω από 1.100 τόνους με την ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Δεν είναι τυχαίο που στα καταστήματα της Lidl κάθε μέρα βρίσκεi κανείς ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα από την Ελλάδα.

Τα προϊόντα μεγαλώνουν κάτω από το φως του ελληνικού ήλιου και στα πιο εύφορα χώματα αυτού του τόπου.

Η γεύση, το άρωμα και το χρώμα τους είναι τα χαρακτηριστικά που τα φέρνουν στην κορυφή.

Και ειδικός να μην είσαι, καταλαβαίνεις γιατί από εδώ και πέρα το ροδάκινο που θα μπαίνει στο σπίτι σου από τα Lidl έχει και όνομα: Velvita.