Νέος κοροναϊός: 132 νεκροί, σχεδόν 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Gazzetta team
Νέος κοροναϊός: 132 νεκροί, σχεδόν 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα
Πάνω από 9.000 ύποπτα κρούσματα στην Κίνα από τον νέο κοροναϊό ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κοροναϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 132 ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία.

Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239, κατά την ίδια πηγή.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

Αεροσκάφος με 206 Ιάπωνες, κατοίκους της Ουχάν, προσγειώθηκε στο Τόκιο

Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 Iάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, προσγειώθηκε στο Τόκιο, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Ουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους Iάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κοροναϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στην Ουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά. Το ένα κρούσμα είναι εξηντάρης Ιάπωνας που δεν επισκέφθηκε την Κίνα — μολύνθηκε στο αρχιπέλαγος. Είναι οδηγός και μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν σε δύο περιπτώσεις, εξήγησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.