Το σχέδιο του Τραμπ για την επίλυση του Μεσανατολικού

Gazzetta team
Το σχέδιο του Τραμπ για την επίλυση του Μεσανατολικού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το σχέδιό του για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την Τρίτη το σχέδιο του για την Μέση Ανατολή, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων για «μία ρεαλιστική λύση δύο κρατών».

«Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μία ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στην τελετή παρουσίασης του πολυαναμενόμενου σχεδίου, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το «μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» θα δει το φως της ημέρας μόνο κάτω από αρκετές «συνθήκες», συμπεριλαμβανομένης της «σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας». Θα μπορούσε να έχει «μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να «αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη», την έκταση των οποίων δεν διευκρίνισε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι «μια ιστορική ευκαιρία» για τους Παλαιστινίους να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

«Του εξήγησα ότι τα εδάφη που σχεδιάζονται για το νέο του κράτος θα παραμείνουν ανοικτά και χωρίς την ανάπτυξη» ισραηλινών οικισμών «για μια περίοδο τεσσάρων ετών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αυτό το κράτος θα είναι «εδαφικά συνεχές».

Στην ομιλία του δεν έδωσε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα σύνορα αυτής της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Οι Παλαιστίνοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε επίσης ο Τραμπ πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές» που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», πρόσθεσε.

Κάλεσε τέλος τα μουσουλμανικά κράτη να στηρίξουν το σχέδιό του. «Είναι καιρός ο μουσουλμανικός κόσμος να διορθώσει το λάθος που έκανε το 1948», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην άρνηση αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε στο Twitter έναν χάρτη που σκιαγραφεί επί χάρτου το προτεινόμενό του σχέδιο για την Μέση Ανατολή.

Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθονται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη.

Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη.

Νετανιάχου: «Ιστορική μέρα»

Η Ουάσινγκτον θ' αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα».

Το σχέδιο, που σκοπός του οι συντάκτες του ισχυρίζονται πως είναι να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, θα δώσει ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, πρόσθεσε ο Νετανιάχου, μιλώντας για ένα «ρεαλιστικό μονοπάτι» για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, το Ισραήλ «θα εφαρμόσει τους νόμους του στην κοιλάδα του Ιορδάνη» και σε όλους τους άλλους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναγνωρίσουν ως μέρος του Ισραήλ, υποδηλώνοντας την προσάρτηση των εδαφών.

Με βάση το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ, διευκρίνισε.

«Το σχέδιό σας προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα μονοπάτι προς ένα κατάλληλο κράτος», είπε ο Νετανιάχου στον Τραμπ, προσθέτοντας πως «ίσως τους πάρει πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αρχή αυτού του μονοπατιού».

Έθεσε ως όρο για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ένα «Εβραϊκό κράτος», σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα διατηρήσει το στάτους κβο σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τραμπ.

Λευκός Οίκος: το σχέδιο Τραμπ προτείνει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή προτείνει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σχέδιο «εγγυάται ένα αποστρατιωτικοποιημένο Παλαιστινιακό κράτος να ζει ειρηνικά πλάι στο Ισραήλ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του που συνοψίζει τα βασικά σημεία του σχεδίου.

Ανώτεροι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μιλώντας νωρίτερα στο Reuters, τόνισαν πως με βάση το σχέδιο οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε ένας τετραετές πάγωμα νέας εποικιστικής δραστηριότητας, για όσο διάστημα θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο Τραμπ στην παρουσίαση του σχεδίου πρότεινε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η κρατική αυτή υπόσταση ωστόσο θα εξαρτάται από τα βήματα που θα λαμβάνουν οι Παλαιστίνοι.

Η κρατική παλαιστινιακή υπόσταση θα εξαρτάται από τα βήματα των Παλαιστίνιων για την αυτοδιοίκησή τους, όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία του Τύπου και να έχουν διαφανείς και αξιόπιστους θεσμούς, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε επίσης ένα προτεινόμενο χάρτη που δίνει το περίγραμμα των δύο κρατών. Το παλαιστινιακό κράτος θα διπλασιάσει το μέγεθος των εδαφών που ελέγχουν τώρα οι Παλαιστίνιοι και τα εδάφη αυτά θα συνδέονται με δρόμους, γέφυρες και τούνελ.

Σε ερώτηση τι είναι διατεθειμένη να πράξει η Ουάσινγκτον για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου, οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως εναπόκειται στους Παλαιστίνιους να δηλώσουν ότι είναι προετοιμασμένοι να διαπραγματευτούν.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως το Ισραήλ επίσης θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και θα σεβαστεί τον ρόλο της Ιορδανίας στους Αγίους Τόπους

Το σχέδιο επίσης τονίζει οι Παλαιστίνιοι να είναι σε θέση να επιστρέψουν σε ένα μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης, ενώ προβλέπεται η δημιουργία ενός «γενναιόδωρου ταμείου αποζημιώσεων».

Αναφορικά με τους Ισραηλινούς που θα παραμείνουν στους εποικισμούς, ένας Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως: «το σχέδιο βασίζεται σε μια αρχή ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν για να επιτευχθεί ειρήνη…Αλλά σταματά την μελλοντική επέκταση εποικισμών, που θεωρούμε να είναι πιο ρεαλιστική προσέγγιση».

Πηγή: Reader.gr