Το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο: Ζυγίζει 1,5 τόνο με διαστάσεις 4,18 επί 3,77 μέτρα (vid)

Gazzetta team
Το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο: Ζυγίζει 1,5 τόνο με διαστάσεις 4,18 επί 3,77 μέτρα (vid)
Οι σελίδες του γυρίζουν με τη βοήθεια έξι ανθρώπων και ενός μηχανήματος!

Το Σινπέτρι είναι ένα πολύ μικρό χωριό στη βόρεια Ουγγαρία, με πληθυσμό μόλις 245 κατοίκων. Παρ' όλα αυτά, αναδεικνύεται σε αξιοθέατο της χώρας λόγω του Μπέλα Βάργκα, που δημιούργησε το μεγαλύτερο σε μέγεθος βιβλίο του κόσμου!

Πόσο μεγάλο;

Το βιβλίο έχει 346 σελίδες και ζυγίζει σχεδόν ενάμισι τόνο! Το περιεχόμενό του έχει να κάνει με λουλούδια, σπηλιές και την αρχιτεκτονική της περιοχής, ενώ φτιάχτηκε με παραδοσιακές τεχνικές βιβλιοδεσίας, προσαρμοσμένες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Ήταν αδύνατον να το κάνω μεγαλύτερο. Οι διαστάσεις του βιβλίου είναι 4,18 μέτρα επί 3,77 μέτρα. Θα προτιμούσα να κόψω τα δάχτυλό μου από το να το έκανα μικρότερο, έστω και κατά πέντε εκατοστά», λέει ο Μπέλα Βάργκα.

«Είναι μοναδικό, όχι μόνο λόγω μεγέθους, αλλά και για τις τεχνικές του. Φτιάχτηκε όπως τα αρχαία βιβλία, με ξύλο τραπεζιών από τη Σουηδία και δέρμα από 13 αγελάδες της Αργεντινής», τονίζει ο Ούγγρος δημιουργός.

Ειδικές βίδες κατασκευάστηκαν, ώστε να μπορούν να γυρίζουν οι σελίδες, με τη βοήθεια έξι ανθρώπων και ενός μηχανήματος.

«Έπρεπε να φτιάξουμε και ένα μικρό αντίτυπο του βιβλίου, που ζυγίζει 11 κιλά. Ήταν προϋπόθεση για τα ρεκόρ Γκίνες», σημειώνει ο Μπέλα Βάργκα.