Έτοιμη να πληρώσει 10 δισ. δολάρια η Bayer για ζιζανιοκτόνο που συνδέεται με καρκινογενέσεις

Gazzetta team
Έτοιμη να πληρώσει 10 δισ. δολάρια η Bayer για ζιζανιοκτόνο που συνδέεται με καρκινογενέσεις
Όσοι προσέφυγαν κατά της φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζουν πως η έκθεσή τους σε ζιζανιοκτόνο τούς προκάλεσε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Έτοιμη να επιλύσει εξωδικαστικά αμέτρητες υποθέσεις, με αποζημιώσεις που ίσως αγγίξουν τα 10 δισ. δολάρια, εμφανίζεται η Bayer, σε μια προσπάθεια να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές για το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δικηγόροι της Bayer αποκάλυψαν πως η εταιρεία προετοιμάζεται να καταβάλει, αθροιστικά, 8 δισ. δολάρια για την αποζημίωση καταναλωτών που διαγνώστηκαν με καρκίνο και έχουν ήδη καταθέσει αγωγές, ενώ άλλα 2 δισ. δολάρια προορίζονται για τυχόν μελλοντικές αγωγές.

Η Bayer επιμένει ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο

Όσοι προσέφυγαν κατά της φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζουν πως η έκθεσή τους σε ζιζανιοκτόνο τους προκάλεσε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Από την πλευρά της η Bayer επιμένει ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο. Ωστόσο, οι ενάγοντες παραπέμπουν σε μελέτες που συνδέουν την ουσία γλυφοσάτη με το λέμφωμα non-Hodgkin's.

Το ζιζανιοκτόνο το παρήγαγε ο όμιλος αγροχημικών Monsanto που εξαγοράστηκε από την Bayer.

Ο αριθμός των αγωγών σχετικά για το Roundup αυξήθηκε κατακόρυφα, μετά από μία ακόμα δικαστική απόφαση που επιδίκασε σε ενάγοντες σχεδόν 2,5 δισ. δολάρια.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι ο γερμανικός κολοσσός θα έχει ακόμη καλύτερη πορεία στο χρηματιστήριο εάν πράγματι προχωρήσει στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Στην περίπτωση που ο συμβιβασμός κοστίσει όντως 10 δισ. δολάρια, οι μετοχές της Bayer ενδέχεται να ενισχυθούν γρήγορα στα 90 ευρώ, από το τρέχον επίπεδο των περίπου 76 ευρώ, όπως σχολίασε στο Bloomberg ο Μάρκους Μάγιερ της Baader Bank.

Πολλές από τις δίκες που είχαν προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα εναντίον της Bayer ακυρώθηκαν, ώστε να επιλυθούν εξωδικαστικώς, ενώ άλλες ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα.