Ισπανία: 8 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Γκλόρια, τα κύματα έφτασαν σε ύψος 13,5 μέτρων

Gazzetta team
Ισπανία: 8 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Γκλόρια, τα κύματα έφτασαν σε ύψος 13,5 μέτρων
Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταιγίδα Γκλόρια, που σάρωσε την ανατολική Ισπανία, συνοδευόμενη από ανέμους ταχύτητας έως 144 χλμ/ώρα και κύματα ύψους 13,5 μέτρων, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Τρεις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της Γκλόρια, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις σφοδρές χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, μεταξύ των αγνοουμένων περιλαμβάνονται ένας 25χρονος Βρετανός στο νησί της Ίμπιζα και ένας άνδρας που έπεσε στη θάλασσα, ενώ προσπαθούσε να δέσει τη βάρκα του στο λιμάνι Παλαμός.

Η καταιγίδα υποχωρεί από την Τετάρτη, αφού άφησε πίσω της εστίες 200.000 ανθρώπων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κατέστρεψε καλλιέργειες στο δέλτα του ποταμού Έβρου και έθεσε σε κατάσταση συναγερμού 36 επαρχίες.

Η Γκλόρια είναι η χειρότερη καταιγίδα από το 2003 «και πιθανόν αυτού του αιώνα», δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο BETEVE ο Ντάνι Παλάθιος, ο επικεφαλής των υπηρεσιών ακτογραμμής για τη Βαρκελώνη.

Η ισπανική αστυνομία γνωστοποίησε ότι βρήκε το πτώμα ενός ανθρώπου σε ποταμό στο Αλικάντε, ενώ μια πηγή των υπηρεσιών διάσωσης ανέφερε ότι άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την κατάρρευση κτιρίου στο γειτονικό Αλκόι, πιθανόν εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών.

Ένας άνδρας, που εργαζόταν σε θερμοκήπιο, έχασε τη ζωή του από τη χαλαζόπτωση που έπληξε την κατασκευή, είπε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ένας δήμαρχος στην επαρχία Αλμέρια, ενώ οι αρχές στην επαρχία της Βαλένθια πιστεύουν πως στο τσουχτερό κρύο οφείλεται ο θάνατος ενός άστεγου.

Η θάλασσα έφθασε στο δέλτα του Έβρου πλημμυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα ορυζώνων.

«Δεν μπορούμε να θυμηθούμε τίποτα παρόμοιο να έχει ποτέ συμβεί» δήλωσε ο δήμαρχος Λουίθ Σόλερ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

«Είναι τραγικό να βλέπεις πώς ο ποταμός υπερχείλισε και η θάλασσα ταξίδεψε σε απόσταση χιλιομέτρων στην ενδοχώρα».

Τα κύματα στις δυτικές ακτές της χώρας έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 13,5 μέτρων, έγινε γνωστό από τις αρχές, πλημμυρίζοντας συνοικίες και εισβάλλοντας στα καταστήματα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ διατύπωσε, σε μήνυμά του στο Twitter, τη «στήριξη και αλληλεγγύη του για τις οικογένειες των θυμάτων της καταιγίδας Γκλόρια και όσων υπέστησαν τις ολέθριες συνέπειές της».