Ανακαλύφθηκαν κοχύλια 100.000 ετών που τα χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερταλ σαν εργαλεία (vid)

Gazzetta team
Ανακαλύφθηκαν κοχύλια 100.000 ετών που τα χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερταλ σαν εργαλεία (vid)
Οι Νεάντερταλ εξερευνούσαν τον ωκεανό, κολυμπούσαν μέχρι 4 μέτρα και συνέλεγαν κοχύλια τα οποία χρησιμοποιούσαν σαν εργαλεία.

Οι Νεάντερταλ έζησαν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη και στην Ασία, ώσπου εξαφανίσθηκαν πριν 40.000 χρόνια, ενώ λιγοστά απομεινάρια τους επιβίωσαν για μερικές ακόμη χιλιάδες χρόνια σε απομονωμένα μέρη όπως η Ιβηρική.

Οι πρόγονοι του ανθρώπου (Homo sapiens) είναι οι ύποπτοι για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ από την Ευρώπη, αλλά μια νέα επιστημονική μελέτη θεωρεί πιθανό ότι τα «ξαδέρφια» μας έπεσαν απλώς θύμα της κακής τύχης τους.

Τώρα, μια μελέτη αποκαλύπτει ότι αναζητούσαν υλικά για εργαλεία από τη θάλασσα και μάλιστα κολυμπούσαν μέχρι 4 μέτρα ώστε να τα βρουν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε ένα σπήλαιο της Ιταλίας, 171 κοχύλια που χρονολογούνται 100.000 χρόνια πριν και απέδειξαν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών βρισκόταν στο βυθό πριν τα μαζέψουν οι Νεάντερταλ.

Τα υπόλοιπα εικάζεται πως ξεβράστηκαν στην ακτή κατά τη διάρκεια της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου.

Πολλά από αυτά τα κοχύλια, μαζί με τις ηφαιστιακές πέτρες από τη Μεσόγειο θάλασσα, μετατράπηκαν σε εργαλεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder λένε ότι αυτό αποδεικνύει πως οι Νεάντερταλ είχαν αρχίσει να εξερευνούν και να «λεηλατούν» τον ωκεανό για πόρους πολύ πριν... «αναλάβει» ο Homo sapiens.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανακαλύψεις που έγιναν στο «Grotta dei Moscerini», μια σπηλιά στην σημερινή περιοχή Latium της κεντρικής Ιταλίας.

Οι Νεάντερταλ συνέλεξαν επίσης ηφαιστειακά πετρώματα από την παραλία και τα παράκτια ύδατα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Οι αρχαίοι άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν χρησιμοποιήσει εργαλεία, αλλά ο βαθμός στον οποίο ήταν σε θέση να εκμεταλλευτούν τους παράκτιους πόρους ήταν λιγότερο σαφής.

Ο Δρ Paola Villa στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder δήλωσε: «Το γεγονός ότι εκμεταλλεύονταν θαλάσσιους πόρους ήταν κάτι που ήταν γνωστό. Αλλά μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό».

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν αντικείμενα από το σπήλαιο, με πληθώρα τροποποιημένων με το χέρι κοχύλια.

Οι συγγραφείς εξέτασαν τα κελύφη τα οποία είχαν συχνά επανατοποθετηθεί για να χρησιμοποιηθούν ως ξύστρα.