Συνελήφθη ο Βρετανός πρέσβης στο Ιράν επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση για το ουκρανικό αεροσκάφος! (pic)

Gazzetta team
Συνελήφθη ο Βρετανός πρέσβης στο Ιράν επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση για το ουκρανικό αεροσκάφος! (pic)
Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Βρετανία και Ιράν, με τις Αρχές της Τεχεράνης να συλλαμβάνουν τον πρέσβη της πρώτης, επειδή συμμετείχε σε «παράνομη» διαδήλωση για το ουκρανικό αεροσκάφος!

Διπλωματικό θρίλερ στο Ιράν!

Όπως έγινε γνωστό μέσω της ιστοσελίδας του ιρανικού ΥΠΕΞ, η Τεχεράνη κάλεσε σήμερα, Κυριακή, τον πρεσβευτή της Βρετανίας, προκειμένου να απολογηθεί σχετικά με την παρουσία του σε μια «παράνομη» διαδήλωση στην ιρανική πρωτεύουσα στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο κατέρριψαν «από λάθος» οι στρατιωτικές δυνάμεις.

«Σήμερα, ο Ρομπ Μακέιρ κλήθηκε εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του, με τη συμμετοχή του σε μια παράνομη διαδήλωση, το Σάββατο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ωστόσο, η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι χθες, Σάββατο, ο Βρετανός πρεσβευτής στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγο, κάτι το οποίο ιρανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι έγινε επειδή υποκινούσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις!

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση», έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ. «Πήγα σε μια εκδήλωση, η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας (της πτήσης) #PS752 της Ukraine International Airlines, που καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό "από λάθος"», πρόσθεσε.

«Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά αφότου ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα κατά των ιρανικών αρχών», εξήγησε.

Παράλληλα, έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη, μέλη της σκληροπυρηνικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ διαδήλωσαν σήμερα Κυριακή, ζητώντας το κλείσιμό της. Η διαδήλωση της πολιτοφυλακής αυτής, η οποία έχει διασυνδέσεις με τη δύναμη ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη σύντομη κράτηση του Βρετανού πρεσβευτή.

Λονδίνο και Βερολίνο καταδικάζουν τη σύλληψη του Bρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασαν τη σύλληψη του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Μπόρις Τζόνσον, η οποία εκδόθηκε έπειτα από τη συνομιλία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

«Για το Ιράν, συζήτησαν για την τραγική απώλεια των ζωών στο επιβατικό αεροσκάφος της Ukraine International Airlines. Καταδίκασαν τη σύλληψη από τις ιρανικές αρχές του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τα κοινά συμφέροντά μας στο να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο και επαναβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στη διατήρηση της συμφωνίας JCPOA (για τα πυρηνικά)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.