Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι του «έκλεψαν» το Νόμπελ Ειρήνης (pic & vid)

Gazzetta team
Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι του «έκλεψαν» το Νόμπελ Ειρήνης (pic & vid)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πεπεισμένος ότι άξιζε το Νόμπελ Ειρήνης 2019, αλλά για κάποιο λόγο, τελικά, δεν το έλαβε.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Οχάιο, χθες Πέμπτη, ο Τραμπ ανέφερε:

«Θα σας πω για το Νόμπελ Ειρήνης. Θα σας πω για αυτό. Έκανα μία συμφωνία, έσωσα μία χώρα και τώρα ο ηγέτης αυτής της χώρας λαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης για τη διάσωση αυτής της χώρας. Αναρωτήθηκα: ''Μήπως είχα εγώ κάτι να κάνω με αυτό;'' Ναι, αλλά, ξέρετε, έτσι είναι τα πράγματα. Αυτό που έχει σημασία, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι ότι απέτρεψα έναν μεγάλο πόλεμο, ή δύο από αυτούς».

Σε ποιον αναφέρεται

Νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2019 ήταν ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπι Άχμεντ.

O Άμπι τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί, που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000, αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Ο Άχμεντ είναι ο νεώτερος στην ηλικία πρωθυπουργός στην αφρικανική ήπειρο, αφού είναι 42 ετών. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου 2018 με μία πλούσια ατζέντα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

Έκτοτε, απελευθέρωσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες «λογοκριμένους» ιστοτόπους, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, υπογράφοντας ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας», ενώ ενεπλάκη στις ειρηνευτικές διαδικασίες και με άλλα αφρικανικά έθνη.

Είχε εμπλοκή στην ειρήνευση Αιθιοπίας-Ερυθραίας;

Η αμερικανική επιρροή στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας ήταν ελάχιστη, όπως σημειώνει το BBC.

Τον κρισιμότερο ρόλο διαδραμάτισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η επιρροή των οποίων είναι μεγάλη στο Κέρας της Αφρικής.

Ρόλο είχε επίσης η Σαουδική Αραβία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ, και ειδικά του Ντόναλντ Τραμπ, αν υπάρχει, παραμένει άγνωστος.

Για κάποιον λόγο, όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ουδέποτε συνεχάρη τον Άμπι Άχμεντ για τη βράβευσή του.

Πηγή: reader.gr