Απειλήθηκε επεισόδιο: Παραλίγο σύγκρουση ρωσικού και αμερικάνικου πλοίου στην Αραβική Θάλασσα (vid)

Gazzetta team
Απειλήθηκε επεισόδιο: Παραλίγο σύγκρουση ρωσικού και αμερικάνικου πλοίου στην Αραβική Θάλασσα (vid)
Ρεπορτάζ του CNN αποκάλυψε ότι ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο «πλησίασε επιθετικά» και παραλίγο να συγκρουστεί με ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, την ώρα που αυτό επιχειρούσε στη βόρεια Αραβική Θάλασσα!

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο μετέδωσε και βίντεο από τη στιγμή του παρ' ολίγον επεισοδίου, το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη, ενώ ήρθε στη δημοσιότητα μέσω ανακοίνωσης του πέμπτου στόλου των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και φαίνεται και στο βίντεο, το ρωσικό πολεμικό πλοίο αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα και πλησιάζει το αντιτορπιλικό «USS Farragut». Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, το ρωσικό πλοίο αγνόησε τα σήματα των Αμερικάνων και πλησίασε μέχρι και τα 55 μέτρα προτού αλλάξει πορεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το «USS Farragut έριξε πέντε προειδοποιητικές βολές, το διεθνές σήμα για τον κίνδυνο σύγκρουσης, και ζήτησε από το ρωσικό πλοίο να αλλάξει κατεύθυνση, Αρχικά το πλήρωμα αρνήθηκε, ωστόσο, τελικά, το έπραξε, μετά από επαφή που είχαν μέσω ασυρμάτου οι γέφυρες των δύο πλοίων».

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «η αρχική άρνηση του ρωσικού πλοίου να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και το ότι πλησίασε επιθετικά αύξησε τις πιθανότητες μίας σύγκρουσης».

Τι αναφέρει η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει ότι η ανακοίνωση του πέμπτου αμερικανικού στόλου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ανέκοψε την πορεία του ρωσικού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα, το πλήρωμα του δεν ενήργησε με επαγγελματισμό, επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θεωρώντας ότι χάρη στον επαγγελματισμό του ρωσικού πληρώματος απετράπη η σύγκρουση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Επικαλούμενο, μάλιστα, τη Διεθνή Σύμβαση «περί Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα» του 1972, ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό ήταν αυτό που παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.

Πηγή: reader.gr