Πειρατεία στο Καμερούν: Σε βίντεο η απαγωγή των Ελλήνων ναυτικών (vid)

Gazzetta team
Πειρατεία στο Καμερούν: Σε βίντεο η απαγωγή των Ελλήνων ναυτικών (vid)
Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την ένοπλη επίθεση των πειρατών στο τάνκερ «Happy Lady». Οι πειρατές πήραν ομήρους οκτώ ναυτικούς, εκ των οποίων οι πέντε είναι Έλληνες.

Οι κάμερες ασφαλείας από το δεξαμενόπλοιο κατέγραψαν τις κινήσεις των πειρατών και οι αρχές στο Καμερούν τις ελέγχουν για να συλλέξουν περαιτέρω στοιχεία για την ένοπλη επίθεση, σύμφωνα με το STAR.

O υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανέφερε στον ΣΚΑΙ ότι δεν φαίνεται να υπάρχει για την ώρα επικοινωνία με τους πειρατές για τους ομήρους.

Υποστήριξε επίσης πως σε περιπτώσεις όπως αυτή, οι πειρατές μπορεί να επικοινωνήσουν από τρεις μέρες μετά έως και δύο μήνες μετά την απαγωγή.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρεία γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των ναυτικών.

Σημείωσε επίσης πως τα κρούσματα πειρατείας έχουν ενταθεί και έκανε λόγο για φαινόμενο που απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και χρειάζεται διεθνής συνεργασία. «Στο συγκεκριμένο λιμάνι (του Καμερούν) δεν επιτρεπόταν χρήση ένοπλων φρουρών» διευκρίνισε.

Υπενθυμίζεται πως η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα της παραμονής πρωτοχρονιάς. Οι πειρατές απήγαγαν πέντε Έλληνες ναυτικούς. Πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του πλοίου, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο δεύτερο μηχανικό και δύο δόκιμους 20 και 21 ετών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία Δ/Ξ πλοίο ”HAPPY LADY” Ν.Π. 12183, το οποίο βρίσκονταν αγκυροβολημένο 2 ν.μ από το λιμάνι ”LIMBOH” στο Καμερούν, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή 8, εκ των είκοσι 28 μελών του πληρώματος του.

Εξ αυτών οι 5 είναι Έλληνες υπήκοοι, οι 2 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ από το περιστατικό σημειώθηκε τραυματισμός ενός Έλληνα υπηκόου.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρεία.

Πηγή: Reader.gr