Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν ποτήρια μιας χρήσης στις γιορτές τους!

Gazzetta team
Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν ποτήρια μιας χρήσης στις γιορτές τους!
Οι Μινωίτες μάλλον δεν είχαν οικολογική συνείδηση αφού στις γιορτές χρησιμοποιούσαν ποτήρια μιας χρήσης.

Μάλλον τα ποτήρια μια χρήσης δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας αλλά υπήρχαν και στην αρχαιότητα, αφού ανακαλύφθηκε πως οι Μινωίτες τα χρησιμοποιούσαν στις γιορτές τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι στην Μινωική εποχή ήταν μεν αρκετά έξυπνοι ώστε να κατασκευάσουν τα ποτήρια μιας χρήσης, ωστόσο μάλλον δεν είχαν οικολογική συνείδηση.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», οι Μινωίτες ένας από τους πρώτους προχωρημένους πολιτισμούς στην Ευρώπη, χρησιμοποιούσαν τα ποτήρια μιας χρήσης για να πίνουν κρασί στις γιορτές τους στην Κρήτη, όπως π.χ. στα ταυροκαθάψια.

Στην συνέχεια δεν τα έπλεναν και τα πετούσαν και έτσι θεωρήθηκε πως είναι μιας χρήσης.

Αυτά τα ποτήρια ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και στο παλάτι της Κνωσού και υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Julia Farley, επιμελήτρια του μουσείου, δήλωσε: «Οι άνθρωποι μπορεί να εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα αναλώσιμα κύπελλα μιας χρήσης δεν είναι η εφεύρεση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας μας, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να ανιχνευθούν χιλιάδες χρόνια πίσω. Οι Μινωίτες συγκεντρώνονταν στο παλάτι για γιορτές , όπως οι ταυρομαχίες και τα χρησιμοποιούσαν».

Ωστόσο οι άνθρωποι του μουσείου αποφάσισαν να κάνουν μια έκθεση με αυτά τα αντικείμενα με στόχο να αφυπνίσουν την οικολογική συνείδηση των επισκεπτών.

Ένας εκ των υπεύθυνων ανέφερε: «Έχουμε πολλά από αυτά τα μινωικά ποτήρια μίας χρήσης. Ο μινωικός πολιτισμός είναι ένα ελάχιστο δείγμα σε σύγκριση με την παγκόσμια καταναλωτική οικονομία που έχουμε τώρα. Πλέον οι άνθρωποι χρησιμοποιούν υλικά που θα κάνουν εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθούν».

Ο υπεύθυνος του βρετανικού μουσείου Hartwig Fischer δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν τη σχέση τους με τα σκουπίδια, τότε, τώρα και στο μέλλον».