ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει την αποχώρηση 4.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν

Gazzetta team
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει την αποχώρηση 4.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν
Η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή της να αποσύρει περίπου 4.000 στρατιώτες από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ταλιμπάν επαναλήφθηκαν στο Κατάρ πριν από μία εβδομάδα, αλλά ανεστάλησαν την Πέμπτη, έπειτα από μια επίθεση κοντά στην αμερικανική αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, που είχε αποτέλεσμα δύο θανάτους και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων.

Δεκατρείς χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν, 18 χρόνια μετά την έναρξη της αμερικανικής επέμβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε μερικές εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν που παρείχαν καταφύγιο στην Αλ Κάιντα.

Επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, το NBC μετέδωσε το Σάββατο πως η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να ανακοινώσει την αποχώρηση 4.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Δύο πηγές δήλωσαν πως ορισμένα στρατεύματα θα αναδιαταχθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο και πως άλλα δεν θα αντικατασταθούν μετά το τέλος της αποστολής τους.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται αξιωματούχο της κυβέρνησης, η αποχώρηση αυτή μπορεί να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, όμως «η χρονική στιγμή μπορεί να αλλάξει».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε την Κυριακή, δε, σε ένα αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για επιβεβαίωση. Το Πεντάγωνο διαβίβασε τις ερωτήσεις στον Λευκό Οίκο, που δεν έκανε σχόλιο.

Ένα σχέδιο συμφωνίας που είχε σχεδόν επισφραγιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου προέβλεπε την έναρξη της σταδιακής αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών, κύρια απαίτηση των Ταλιμπάν.

Σε αντάλλαγμα, οι τελευταίοι θα έπρεπε να δεσμευθούν ότι δεν θα αφήνουν, πλέον, «τρομοκράτες» να δρουν από το Αφγανιστάν, και ότι θα ξεκινήσουν για πρώτη φορά διάλογο με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε τον περασμένο μήνα στην ανάγκη μιας κατάπαυσης του πυρός και πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη βάση Μπαγκράμ στις 28 Σεπτεμβρίου, συναντώντας τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, θέλει να μειώσει όσο είναι δυνατό την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.