Ανοίγει ο δρόμος για το Brexit: Συντριπτική νίκη Τζόνσον δείχνουν τα exit polls των βρετανικών εκλογών

Gazzetta team
Ανοίγει ο δρόμος για το Brexit: Συντριπτική νίκη Τζόνσον δείχνουν τα exit polls των βρετανικών εκλογών
Με 368 έδρες έναντι 191 των Εργατικών, οι Τόρις διασφαλίζουν μία μεγάλη νίκη, που ανοίγει τον δρόμο για το Brexit στις 31 Ιανουαρίου!

Αυτοδυναμία με διαφορά 86 εδρών φαίνεται να λαμβάνει ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που δημοσιεύτηκαν στη Μεγάλη Βρετανία.

Η κοινή δημοσκόπηση έξω από την κάλπη του BBC, του ITV και του Sky News έδειξε ότι οι Συντηρητικοί αναμένεται να λάβουν 50 περισσότερες έδρες από εκείνες που είχαν συγκεντρώσει στις εκλογές του 2017.

ΟΙ Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να συγκεντρώσουν 13 έδρες, το Κόμμα του Brexit καμία και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα 55.

Γύρω στις 4:30 θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα στην περιφέρεια του Άξμπριτζ, όπου είναι υποψήφιος ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ενώ μέχρι τις 7;00 το πρωί της Παρασκευής θα είναι ξεκάθαρο ποιος θα ζητήσει από τη βασίλισσα την άδεια για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Τζόνσον χρειάζεται 326 έδρες.

Ο Μπόρις Τζόνσον επέλεξε να μην ψηφίσει στην περιφέρεια Άξμπριτζ, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος, αλλά στο Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν οριακά την έδρα.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ψήφισε στο Ίσλινγκτον στο βόρειο Λονδίνο, όπου τον υποδέχθηκαν οπαδοί του -ανάμεσά τους και ένας ντυμένος «Elmo», από τον χαρακτήρα της παιδικής εκπομπής «Sesame Street». Ο Κόρμπιν εμφανίστηκε αισιόδοξος μπροστά στις κάμερες.

Εφόσον ο Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίσει, τελικά, την αυτοδυναμία, θα χρωστά πολλά στην κίνηση του Νάιτζελ Φάρατζ να αποσύρει τους υποψήφιους του Κόμματος του Brexit από τις 317 περιφέρειες που είχαν κερδίσει οι Συντηρητικοί στις εκλογές του 2017. Η κίνηση αυτή συσπείρωσε την ευρωσκεπτικιστική ψήφο γύρω από τους Τόρις.

Πηγή: reader.gr