Άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Gazzetta team
Άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι πολιτικής παρέμβασης στις έρευνες της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι πολιτικής παρέμβασης στις έρευνες της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Μουσκάτ δήλωσε την 1η Δεκεμβρίου ότι θα παραιτηθεί στα μέσα Ιανουαρίου μετά την εκλογή νέου επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός πήρε την απόφαση αυτή μετά την προσωρινή σύλληψη του πρώην προσωπάρχη του, Κιθ Σέμπρι, ο οποίος σύμφωνα με τις έρευνες ήταν ενήμερος για το σχέδιο δολοφονίας της Γκαλιζία.

Ο φερόμενος ως μεσάζων στη δολοφονία της δημοσιογράφου έχει συνδέσει πρόσωπα από τον κύκλο του Μουσκάτ με απόπειρες συγκάλυψης της δολοφονίας.

Η οικογένεια της δημοσιογράφου υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Μουσκάτ είναι ύποπτη για συγκάλυψη. Ο πρωθυπουργός, όπως και ο Σέμπρι, που παραιτήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, αρνούνται ότι έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.

Με μια επιστολή που παραδόθηκε την Πέμπτη στους ηγέτες των κρατών μελών, κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρότρυνε τους ηγέτες να λάβουν θέση, τονίζοντας πως μια αποστολή ευρωβουλευτών στη νησιωτική χώρα βρήκε την κατάσταση «ανησυχητική».

Η «αργοπορημένη» παραίτηση του Μουσκάτ «συνιστά σοβαρό, πραγματικό ή θεωρούμενο κίνδυνο, οι έρευνες για τη δολοφονία και οι συνδεόμενες έρευνες θα τεθούν σε κίνδυνο», τόνισε η αποστολή των ευρωβουλευτών.

Οι ευρωβουλευτές, επίσης, επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με τις αρχές της Μάλτας, που μπορεί να οδηγήσουν σε κυρώσεις αναφορικά με το κράτος δικαίου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο ψηφίσματος, που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

Το κείμενο, που θα ψηφιστεί την Τετάρτη, προειδοποιεί για «σοβαρές και επίμονες απειλές κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατία και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», στη Μάλτα, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

«Ντροπή σου»


Πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Μάλτας στην ΕΕ κατά της συμμετοχής του Μουσκάτ στη σύνοδο.

«Ντροπή σου», φώναζαν, κρατώντας μια φωτογραφία του Μουσκάτ που είχε γραμμένη τη λέξη «Δολοφόνοι».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να δεχθούν τον Μουσκάτ στη συνάντησή τους, δήλωσε ο Άντριου Καρουάνα Γκαλιζία, ένας από τους γιους της δημοσιογράφου, στο Reuters, στο περιθώριο της διαδήλωσης.

Ο Μουσκάτ, εξάλλου, φωτογραφήθηκε να ανταλλάσσει χειραψίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε σε δημοσιογράφους πως είναι «τεράστιο σκάνδαλο» ο Μουσκάτ να συνεχίζει να είναι πρωθυπουργός, και ζήτησε την άμεση παραίτησή του.

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017. Οι έρευνες για τον φόνο της, οι οποίες διαρκούν δύο χρόνια, έλαβαν δραματική τροπή τις πρόσφατες εβδομάδες, μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στη σύλληψη του μεγαλοεπιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ.