Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο στρατηγός Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης

Gazzetta team
Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο στρατηγός Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
Ο στρατηγός Χαφτάρ ηγείται των ομάδων του, που κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου ελέγχεται, προς το παρόν, από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Ο στρατηγός του λιβυκού εθνικού στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, διέταξε τις δυνάμεις του να αρχίσουν να προελαύνουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη και τόνισε ότι οι ένοπλοι, που βρίσκονται στην πόλη, θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους, για να είναι ασφαλείς.

Συγκεκριμένα, στο διάγγελμά του στο αραβικό δίκτυο Al Arabiya, ο στρατηγός Χαφτάρ είπε: «Προωθούμαστε προς την πρωτεύουσα για την αποφασιστική μάχη, προκειμένου να την ελευθερώσουμε. Οι ήρωές μας προωθούνται»!

Και συνέχισε: «Ο λιβυκός εθνικός στρατός θα είναι, αδιαμφισβήτητα, θριαμβευτής στη μάχη της Τρίπολης. Καλούμε τις ομάδες που προωθούνται προς την Τρίπολη να τηρήσουν τους κανόνες εμπλοκής. Επίσης, καλούμε όσους ενόπλους πολεμούν τον στρατό μας, να μείνουν στα σπίτια τους και θα είναι ασφαλείς».

Ο στρατηγός Χαφτάρ ηγείται των ομάδων του, που κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου ελέγχεται προς το παρόν από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η κυβέρνηση Σάρατζ, με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες...

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, από την Αθήνα, όπου βρέθηκε την Πέμπτη, χαρακτήρισε «μη νόμιμη και απορριπτέα» τη συμφωνία της Τρίπολης με την Άγκυρα. «Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι ένοπλες λιβυκές δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης», διεμήνυσε.

Η εντολή για προέλαση των δυνάμεων ήρθε την ημέρα που ξεκίνησαν και πάλι οι βομβαρδισμοί, στο μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο, τρεις μήνες, δε, αφότου έκλεισε, μετά από συνεχόμενες επιθέσεις με πυραύλους.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Σάρατζ ότι χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Λιβύης Mitiga για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστηρίζοντας ότι το χρησιμοποιούν τουρκικά drone, για να επιτίθενται στις δυνάμεις του νότια της Τρίπολης.