Η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων! (pic)

Gazzetta team
Η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων! (pic)
Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η αμερικανική Γερουσία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, σε μια κίνηση, φυσικά, που αποτελεί ηχηρό χαστούκι για την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν.

Τη διαδικασία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, το οποίο προβλέπει την «επίσημη αναγνώριση και ανάμνηση» της Γενοκτονίας των Αρμενίων, επέβλεψε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ, με την έγκριση να είναι ομόφωνη.

Συγκινημένος ο γερουσιαστής, μόλις σιγουρεύτηκε ότι δεν υπάρχει ένσταση, ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια «μόλις εγκρίναμε το ψήφισμα. Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, θυμίζουμε, είχε εγκρίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά), το ψήφισμα, με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, πριν από έναν αιώνα.

Μετά από εμπόδια, που έθεσαν αρκετές φορές Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, για να μην τεθεί προς ψήφιση το ψήφισμα στο Σώμα, η Γερουσία το ενέκρινε την Πέμπτη ομόφωνα.

Ο Τεντ Κρουζ, από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος.

«Είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας, για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων, που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων», τόνισε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον εισηγητή του ψηφίσματος.