ΕΕ: «Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Gazzetta team
ΕΕ: «Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας, καταδικάζοντας τη συμφωνία της Αγκυρας με τη Λιβύη, σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, αναφέρει το Reuters.

Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα δηλώσουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που δημοσιεύτηκε στο Reuters.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Αυστηρό μήνυμα και από το Βερολίνο

Η κυβέρνηση της Λιβύης είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ, απέφυγε ωστόσο να πάρει θέση σε ό,τι αφορά το κατά πόσο νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει επισήμως το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Γνωρίζουμε την συμφωνία από δημόσιες δηλώσεις στον Τύπο (…) Δεν μπορούμε από εδώ να εξετάσουμε μια συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε και την οποία δεν γνωρίζουμε», τόνισε η κυρία 'Αντεμπαρ και παρέπεμψε στην δήλωσή της περί οριοθέτησης θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων παράκτιων κρατών. «Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση στην Τρίπολη νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, δεν μπορώ να κάνω σεμινάριο για θέματα διεθνούς δικαίου.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση στη Λιβύη είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Λιβύη», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές συνέπειες από ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία 'Αντεμπαρ επανέλαβε ότι η δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης είναι σαφής, αλλά η ίδια δεν μπορεί να προκαταλάβει το αυριανό τελικό κείμενο Συμπερασμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γίνεται αύριο και μεθαύριο. Και εάν αρχίσουμε να προκαταλαμβάνουμε Συμπεράσματα τα οποία θα συμφωνηθούν ή δεν θα συμφωνηθούν, τότε δεν χρειάζεται να συνεδριάζει» (ενν.το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί αποστολής πολεμικών σκαφών στην περιοχή από την Ιταλία και την Γαλλία, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κληθείσα να σχολιάσει, επανέλαβε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει στην διάθεσή της το επίσημο κείμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει κανείς να αναμένει να δει ποιες πιθανές συνέπειες μπορεί αυτή να έχει ή το πώς θα την αξιολογήσουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ ή η Ένωση στο σύνολό της».
Η κυρία 'Αντεμπαρ επιβεβαίωσε ακόμη ότι χθες πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η πέμπτη συνάντηση στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου», με στόχο την δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα επιτρέπουν την πολιτική λύση στην εμφύλια διένεξη της Λιβύης. «Σε αυτή την συνάντηση προχωρήσαμε αρκετά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά προκειμένου να υπάρξουν οι σωστές συνθήκες για την στήριξη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε - και φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση - είναι να μην υπάρξει στρατιωτική λύση αυτής της διένεξης, αλλά ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή οι ενδιαφερόμενες πλευρές στην Λιβύη να μιλήσουν μεταξύ τους».

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» έχει ως σκεπτικό την πεποίθηση ότι στην διένεξη της Λιβύης δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, η οποία θα έφερνε βιώσιμη ειρήνη, πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην ένταση στο εσωτερικό της χώρας, κατέληξε επισημαίνοντας ότι «κάθε στρατιωτική κλιμάκωση αντιμετωπίζεται με ανησυχία από εμάς και τους άλλους συμμετέχοντες στην Διαδικασία».