Συνωστισμός στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: 5 σκάφη έχουν δέσει ταυτόχρονα

Gazzetta team
Συνωστισμός στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: 5 σκάφη έχουν δέσει ταυτόχρονα
Σε υπαίθριο «πάρκινγκ» διαστημικών σκαφών έχει μετατραπεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΣΣ), καθώς μετά και την άφιξη του ρωσικού ρομποτικού μεταγωγικού Progress 74 τη Δευτέρα, έχει φθάσει πλέον σε πέντε ο αριθμός των σκαφών που έχουν «δέσει» ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία στο εξωτερικό μέρος του ΔΣΣ.

Είχε προηγηθεί η άφιξη την Κυριακή του αμερικανικού ρομποτικού μεταγωγικού Dragon της Space X του Ίλον Μασκ. Στον ΔΣΣ ήσαν ήδη «παρκαρισμένα» το μεταγωγικό Cygnus της αμερικανικής εταιρείας Northropp Grumman που είχε φθάσει στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς και δύο ρωσικές κάψουλες Soyuz, που περιμένουν για να μεταφέρουν αστροναύτες πίσω στη Γη.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!​

Το ρωσικό Progress, που «έδεσε» αυτόνομα στο ρωσικό τμήμα του ΔΣΣ, υπό το άγρυπνο μάτι των Ρώσων κοσμοναυτών Αλεξάντερ Σκβόρτσκοφ και Όλεγκ Σκριπότσκα που όμως δεν χρειάστηκε να επέμβουν, μετέφερε σχεδόν τρεις τόνους τροφίμων, καυσίμων και άλλων εφοδίων για την τωρινή εξαμελή αποστολή 61 των αστροναυτών στον ΔΣΣ. Το σκάφος θα παραμείνει στο Σταθμό έως τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να φορτωθεί με σκουπίδια και άλλα άχρηστα είδη και τελικά θα καεί σκοπίμως κατά την επιστροφή του στη Γη.

Οι αστροναύτες του ΔΣΣ έχουν πολύ ξεφόρτωμα να κάνουν, καθώς το αμερικανικό Dragon μόλις είχε μεταφέρει άλλους δυόμισι τόνους εφοδίων και επιστημονικών υλικών για πειράματα στο διάστημα. Ήταν η 19η αποστολή της Space X στον ΔΣΣ και το σκάφος δεν «έδεσε» αυτόνομα, αλλά με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του ΔΣΣ, τον οποίο χειρίζονταν οι αστροναύτες Λούκα Παρμιτάνο (ESA) και 'Αντριου Μόργκαν (NASA).