Βόρεια Κορέα: Η αποπυρηνικοποίηση έχει βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

Gazzetta team
Βόρεια Κορέα: Η αποπυρηνικοποίηση έχει βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
Η Βόρεια Κορέα επέκρινε με ανακοίνωση του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη τους Ευρωπαίους, οι οποίοι πρόσφατα κατήγγειλαν τις «συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων», προσθέτοντας ότι η αποπυρηνικοποίηση «δεν είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν την Τετάρτη «τις συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας» και επανέλαβαν την ανάγκη να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας αυτής.

Το Βέλγιο, η Εσθονία (μέλος από τον Ιανουάριο), η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βρετανία κατήγγειλαν επίσης τη συνέχιση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έπειτα από αίτημά τους.

«Είναι μια ακόμη σοβαρή πρόκληση κατά της Βόρειας Κορέας», ενώ ασκεί «το δικαίωμά της να ενισχύει τις εθνικές αμυντικές ικανότητές της», αντέδρασε σήμερα ο πρεσβευτής Κιμ Σονγκ.

«Καθώς αυτές οι έξι ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν πολλά προβλήματα τους τελευταίους μήνες παίζοντας τον ρόλο του φύλακα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι κερδίζουν σε αντάλλαγμα», τόνισε.

Κάνοντας λόγο για την «παράνοια» των Ευρωπαίων και για την «εχθρική πολιτική» της Ουάσινγκτον, ο Κιμ Σονγκ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι η χώρα του «δεν έχει ανάγκη τώρα από μακρές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το θέμα της αποπυρηνικοποίησης δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Καταδικάζοντας τις δοκιμές των βορειοκορεατικών οπλικών συστημάτων, οι Ευρωπαίοι σημείωσαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει 13 δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τον Μάιο, με τελευταία αυτήν της 28ης Νοεμβρίου.

Ενώ οι συζητήσεις για τα πυρηνικά μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται σε αδιέξοδο, η Βόρεια Κορέα έδωσε χρόνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσουν μια νέα πρόταση συμφωνίας.