Θεόσταλτος: Η CIA αποκάλυψε τον τέταρτο κατάσκοπο που έδινε πληροφορίες για την ατομική βόμβα στους Σοβιετικούς (pics & vids)

Gazzetta team
Θεόσταλτος: Η CIA αποκάλυψε τον τέταρτο κατάσκοπο που έδινε πληροφορίες για την ατομική βόμβα στους Σοβιετικούς (pics & vids)
Την ταυτότητα και ενός τέταρτου κατασκόπου, που εργαζόταν -και αυτός- στο εργοστάσιο πυρηνικών όπλων του Los Alamos και έδινε πληροφορίες στους Σοβιετικούς για την πρώτη ατομική βόμβα, που κατασκεύαζαν οι ΗΠΑ εκεί, αποκάλυψε η CIA!

Ο Αμερικανός προδότης ήταν ένας ηλεκτρολόγος ονόματι Oscar Seborer, η ταυτότητα του οποίου αποκαλύφθηκε από την εξέταση αποχαρακτηρισμένων απορρήτων εγγράφων του FBI και αρχειακού υλικού της KGB.

Ο Seborer, που πέθανε το 2015 στα 93 του, εργάστηκε στο εργοστάσιο πυρηνικών όπλων του Los Alamos, στο Νέο Μεξικό, τη δεκαετία του 1940. Την περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία οι Αμερικανοί φυσικοί ανέπτυσσαν την πρώτη ατομική βόμβα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μανχάταν.

Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, ο Seborer έστελνε απόρρητες πληροφορίες για τη βόμβα στους Σοβιετικούς, οι οποίοι του είχαν δώσει το ψευδώνυμο «Θεόσταλτος».

Θυμίζουμε, η πρώτη αμερικανική ατομική βόμβα πυροδοτήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1945 στο Νέο Μεξικό.

Παρ' όλα αυτά, οι Αμερικανοί έμειναν εμβρόντητοι, όταν οι κομμουνιστές αντίπαλοί τους στη Σοβιετική Ένωση δοκίμασαν με απόλυτη επιτυχία και τη δική τους ατομική βόμβα, μόλις τέσσερα χρόνια μετά!

Το γεγονός ότι οι Σοβιετικοί κατάφεραν να αναπαράγουν τόσο γρήγορα το πιο φονικό όπλο, που είχε δει ποτέ ο πλανήτης, έβαλε σε σκέψεις τις ΗΠΑ, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν κατάσκοποι στην Αμερική, οι οποίοι και διαβίβαζαν λεπτομερείς πληροφορίες στον εχθρό.

Χρόνια τώρα, άλλωστε, έχουν αποκαλυφθεί οι ταυτότητες τριών κατασκόπων. Όπως ο Seborer, έτσι και οι άλλοι τρεις, απασχολούνταν στο εργοστάσιο του Los Alamos.

Το 1950, ο φυσικός Klaus Fuchs ήταν ο πρώτος που συνελήφθη, αφού οι Αμερικανοί ανακάλυψαν ότι έδινε πληροφορίες σχετικά με τη βόμβα υδρογόνου στη Σοβιετική Ένωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Ατομική Κληρονομιά, «η ευφυΐα του Fuchs ήταν αυτή, τελικά, που επέτρεψε στους Σοβιετικούς να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν τη δική τους ατομική βόμβα, δύο χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Ο Fuchs κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον νόμο περί κρατικών μυστικών και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης.

Η μαρτυρία του, δε, οδήγησε στη σύλληψη και ενός δεύτερου κατασκόπου, του David Greenglass, ο οποίος εργάστηκε στο εργαστήριο Los Alamos ως μηχανικός. Και αυτός κρίθηκε ένοχος και πέρασε 9,5 χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή για την προδοσία του.

Εν τω μεταξύ, ο Theodore Hall, ο οποίος ήταν ο νεότερος φυσικός στο Los Alamos, αναγνωρίστηκε ως ο τρίτος κατάσκοπος μόλις το 1990. Ωστόσο, την εποχή εκείνη, ο Hall ήταν πια ηλικιωμένος και ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε δεν αντιμετώπισε κατηγορίες κατασκοπείας.

Και οι τρεις άνδρες γλίτωσαν τη θανατική ποινή για την προδοσία τους, σε αντίθεση με δύο άλλους Αμερικανικούς κατασκόπους, που εκτελέστηκαν...

Όταν ο David Greenglass ομολόγησε ότι ήταν «μοχλός» της Σοβιετικής Ένωσης, ανέφερε, επίσης, στους ανακριτές ότι η αδερφή του, Ethel Greenglass Rosenberg, και ο γαμπρός του, Julius Rosenberg, έδιναν και αυτοί στους Ρώσους πληροφορίες για το Πρόγραμμα Μανχάταν.

Σε μια δίκη, που καθήλωσε τη χώρα, οι ένορκοι έκριναν ως ένοχους για κατασκοπεία τους Rosenbergs, με τον δικαστή Irving Kaufman να απευθύνεται σε αυτούς κατά την καταδίκη τους και να τους λέει: «Θεωρώ το έγκλημά σας χειρότερο από δολοφονία. Κατά τη διάπραξη δολοφονίας, ο εγκληματίας σκοτώνει μόνο το θύμα του. Η οικογένεια θλίβεται και όταν απονέμεται δικαιοσύνη, το κεφάλαιο κλείνει. Όμως, στην περίπτωσή σας, πιστεύω ότι το να δώσετε σε ρωσικά χέρια την ατομική βόμβα, πολλά χρόνια πριν η Ρωσία θα ήταν σε θέση να την τελειοποιήσει, όπως πιστεύουν οι καλύτεροι επιστήμονές μας, έχει ήδη προκαλέσει, κατά τη γνώμη μου, την κομμουνιστική επιθετικότητα στην Κορέα, απώλειες άνω των 50.000 και ποιος ξέρει πόσα εκατομμύρια περισσότεροι αθώοι θα πληρώσουν το τίμημα της προδοσίας σας. Με την προδοσία σας έχετε, αναμφίβολα, αλλάξει την πορεία της ιστορίας. Η Αμερική έχει αυτήν τη στιγμή το μειονέκτημα».

Οι Rosenbergs εκτελέστηκαν το 1953.

Αφότου η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε τη δική της ατομική βόμβα το 1949, η Αμερική επέκτεινε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο προκάλεσε έναν αγώνα εξοπλισμών μεταξύ των δύο ανταγωνιστικών χωρών. Ο πρόεδρος Truman ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν ένα ακόμη πιο καταστροφικό ατομικό όπλο, γνωστό ως βόμβα υδρογόνου, και σύντομα θα ακολουθήσει η Σοβιετική Ένωση. Η ιστορία αναφέρει ότι «η συνεχώς παρούσα απειλή πυρηνικής εκμηδένισης είχε μεγάλο αντίκτυπο» στους πολίτες τόσο των ΗΠΑ όσο και της Σοβιετικής Ένωσης στις επόμενες δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, η CIA λέει ότι είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Seborer, καθώς αποχαρακτηρίζονται ολοένα και περισσότερα απόρρητα έγγραφα.

Ο γιος Εβραίων μεταναστών, που γεννήθηκαν στην Πολωνία, είδε το πρώτο φως στη Νέα Υόρκη το 1921 και προσχώρησε στον αμερικανικό στρατό τον Οκτώβριο του 1942. Άρχισε να εργάζεται στο Los Alamos δύο χρόνια αργότερα, όταν και άρχισε να στέλνει μυστικά στη Σοβιετική Ένωση.

Οι ερευνητές βρίσκονται σε σύγχυση -προς το παρόν- ως προς το γιατί προδίδει τη χώρα του, αν και πιστεύεται ότι αμφότεροι οι αδερφοί του ήταν επίσης Σοβιετικοί κατάσκοποι.

Φοβισμένος, προφανώς, να αναγνωριστεί ως προδότης, ο Seborer εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Σοβιετική Ένωση το 1951 και δεν επέστρεψε στην Αμερική μέχρι και τον θάνατό του...