Στη Σλοβακία αναγκάζουν γυναίκες να βλέπουν εικόνες του εμβρύου πριν κάνουν έκτρωση

Gazzetta team
Στη Σλοβακία αναγκάζουν γυναίκες να βλέπουν εικόνες του εμβρύου πριν κάνουν έκτρωση
Οι γυναίκες στη Σλοβακία που επιθυμούν να κάνουν έκτρωση θα αναγκάζονται διά νόμου να βλέπουν εικόνες του εμβρύου τους και να ακούν την καρδιά του πριν προχωρήσουν στην επέμβαση.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή.

Βάσει του νόμου οι γυναίκες θα αναγκάζονται επίσης να ακούνε και τον χτύπο της καρδιάς του εμβρύου πριν προχωρήσουν στη διακοπή της κύησης.

Ο νόμος, ο οποίος θα είναι ο πρώτος τέτοιου είδους στην Ευρώπη, θα απαγορεύει τη διαφήμιση των αμβλώσεων και θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα σε όσους το κάνουν.

Την περασμένη εβδομάδα μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από περίπου 30 οργανώσεις, όπως η Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία, η Marie Stopes International και η Διεθνής Εκστρατεία για το Δικαίωμα των Γυναικών στην ασφαλή έκτρωση, ζήτησαν να απορριφθεί το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως οπισθοδρομικό.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν το σχέδιο και ανέφεραν ότι θα βλάψει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, ενώ θα θέσει ένα «επικίνδυνο» προηγούμενο για άλλες χώρες της ΕΕ.

Η πρόταση έχει διασυνοριακή στήριξη στη χώρα και έχει πιθανότητες να περάσει.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 55,5% των ανθρώπων διαφώνησε με την απαγόρευση των αμβλώσεων ενώ το 34,6% υποστήριξε την κίνηση.