Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ασυνήθιστο τάφο των Βίκινγκ: Τα πτώματα πέθαναν με 100 χρόνια διαφορά (vid)

Gazzetta team
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ασυνήθιστο τάφο των Βίκινγκ: Τα πτώματα πέθαναν με 100 χρόνια διαφορά (vid)
Οι αρχαιολόγοι στη Νορβηγία ανακάλυψαν έναν μυστηριώδη τάφο των Βίκινγκ, ο οποίος περιείχε τα σώματα δύο ανθρώπων που πέθαναν με 100 χρόνια διαφορά.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε στη Vinjeοra της κεντρικής Νορβηγίας και περιέχει μια βάρκα με τα απομεινάρια μιας «σημαντικής γυναίκας» που πέθανε στο δεύτερο μισό του 9ου αιώνα, καθώς και μια δεύτερη βάρκα με πτώμα που εικάζεται πως είναι του 8ου αιώνα.

Μάλιστα περιείχαν σκάφη τα οποία είχαν σαπίσει, αλλά οι βίδες ήταν ακόμα στις αρχικές θέσεις τους, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημιακού Μουσείου NTNU.

Ο πάνω τάφος περιείχε το κρανίο μιας γυναίκας, καθώς και μια καρφίτσα σε σχήμα σταυρού.

Η Aina Heen Pettersen, η οποία εργάστηκε στη μελέτη, δήλωσε: «Η διακόσμηση και η ίδια η σχεδίαση μας λένε ότι προήλθε από την Ιρλανδία».

Όσον αφορά τον άνθρωπο στο μεγαλύτερο σκάφος θάφτηκε δίπλα σε ένα δόρυ, μια ασπίδα και ένα σπαθί.

Ο κ. Sauvage δήλωσε: «Τα σχήματα από τα ξίφη άλλαζαν μέσα στους αιώνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία πως ο τάφος είναι του 8ου αιώνα, την εποχή που είναι γνωστή ως εποχή Merovingian στη Βόρεια Ευρώπη».

Παράλληλα πρόσθεσε: «Η οικογένεια ήταν πολύ σημαντική στην κοινωνία της Viking Age. Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι οι δύο ήταν θαμμένοι μαζί για να επισημάνουν την ιδιοκτησία της οικογένειας στο αγρόκτημα».

Ενώ ο λόγος για τη διπλή ταφή παραμένει ασαφής, οι ερευνητές θεωρούν πως οι δυο τάφοι ίσως έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους και πως μπορεί να υπάρχει λόγος που θάφτηκαν έτσι.