Επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη δημιουργούν ανθρώπινο δέρμα στο εργαστήριο

Gazzetta team
Επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη δημιουργούν ανθρώπινο δέρμα στο εργαστήριο
Ένα κομμάτι δέρματος σε μικροσκοπικό μέγεθος μπορεί πλέον να "εκτυπωθεί" σε 3D σε λιγότερο από ένα λεπτό, υποστηρίζουν επιστήμονες στη Σιγκαπούρη.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για τους μελλοντικούς ελέγχους καλλυντικών και άλλων προϊόντων, καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν τα πειράματα σε ζώα.

Το δέρμα που παράγεται στο εργαστήριο αποτελείται από κύτταρα δέρματος και κολλαγόνο και έχει τις ίδιες χημικές και βιολογικές ιδιότητες με το ανθρώπινο δέρμα, υποστήριξε ο Τζον Κο, εργαστηριακός υπεύθυνος της εταιρείας DeNova Sciences, η οποία δημιούργησε αυτό το νέο προϊόν σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελέγχους προϊόντων που δεν θα κάνουν πειράματα σε ζώα» δήλωσε ο ίδιος.

Η ερευνητική ομάδα επιτάχυνε τη διαδικασία δημιουργίας του δέρματος με τη χρήση ενός είδους μηχανής εκτύπωσης που αποθηκεύει στρώματα ιστού που μοιάζουν με το ανθρώπινο δέρμα. Το φοβερό με αυτή τη μηχανή είναι ότι χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να δημιουργήσει αυτό το τμήμα δέρματος.

Αυτό που προκύπτει στη συνέχεια επωάζεται για περίπου δύο εβδομάδες, τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται και αποκτούν αδιαφάνεια, καθώς μετατρέπονται σε ένα είδος λευκής μεμβράνης.

Το δέρμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί η πιθανότητα τοξικότητας ή ερεθισμού που μπορεί να προκαλεί μια ουσία και οι ιδιότητες των δραστικών συστατικών σε προϊόντα όπως τα καλλυντικά.