Επιχείρηση Αστραπή: Έγγραφα αποκαλύπτουν το σχέδιο των Τούρκων για να πάρουν πίσω τους 8 στρατιώτες (pics)

Gazzetta team
Επιχείρηση Αστραπή: Έγγραφα αποκαλύπτουν το σχέδιο των Τούρκων για να πάρουν πίσω τους 8 στρατιώτες (pics)
To Nordic Monitor έφερε στην δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα της επιχείρησης που είχαν σχεδιάσει οι Τούρκοι για τους 8 συμπατριώτες τους που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Τις διεργασίες και το σχέδιο των Τούρκων για την επιστροφή των 8 συμπατριωτών τους που κατηγορούνται για το πραξικόπημα του 2016 και είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν έγγραφα που έφερε στην δημοσιότητα το Nordic Monitor.

Σε αυτό λοιπόν, φαίνονται οι οδηγίες του γενικού στρατηγείου στις 16 Ιουλίου, προκειμένου μία ειδική ομάδα να ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να παραλάβει και να επιστρέψει τόσο τους 8, όσο και το ελικόπτερο Sikorsky με το οποίο είχαν διαφύγει, ενώ άλλη μία θα ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Βλέπετε, μόλις είχε γίνει γνωστό οτι είχαν καταφύγει σε ελληνικό έδαφος, ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα (κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ελληνικής πλευράς), τον είχε διαβεβαιώσει πως θα παρέδιδε τους 8 στρατιωτικούς.

Για αυτό και είχε στηθεί ολόκληρο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Αστραπή». Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτό το όνομα ήταν το γεγονός οτι έπρεπε να αρχίσει μόλις 10 λεπτά, αφού δινόταν η εντολή.

Αυτό ήταν το διάστημα που οι 10 Τούρκοι στρατιώτες θα είχαν στην διάθεσή τους, προκειμένου να μπουν στο ελικόπτερο και να μεταφερθούν στην Αλεξανδρούπολη.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, αυτό ουδέποτε έγινε, καθώς τους δόθηκε άσυλο στην Ελλάδα.

Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά...