Αγωνία για τις οικογένειες των μεταναστών που περιμένουν να μάθουν αν συγγενείς τους ήταν στο φορτηγό ψυγείο

Gazzetta team
Αγωνία για τις οικογένειες των μεταναστών που περιμένουν να μάθουν αν συγγενείς τους ήταν στο φορτηγό ψυγείο
Η αγωνία αυξάνεται στο Βιετνάμ για τις οικογένειες των μεταναστών που περιμένουν να μάθουν αν συγγενείς τους είναι μεταξύ των 39 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε φορτηγό ψυγείο το οποίο εντοπίστηκε την Τετάρτη κοντά στο Λονδίνο.

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια απαγγέλθηκαν εναντίον του οδηγού του φορτηγού ο οποίος συνελήφθη λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό του οχήματος σε βιομηχανική περιοχή περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι 31 άνδρες και οι οκτώ γυναίκες που βρέθηκαν νεκροί κατάγονταν από την Κίνα, αμφιβολίες άρχισαν να εγείρονται όταν πολλές οικογένειες από το Βιετνάμ δήλωσαν ότι φοβούνται πως συγγενείς τους είναι μεταξύ των θυμάτων.

Πιστεύεται μάλιστα ότι τα περισσότερα θύματα κατάγονταν από φτωχά χωριά στο κέντρο του Βιετνάμ, όπου ολοένα και περισσότερες οικογένειες αποκαλύπτουν πληροφορίες για τις τελευταίες συνομιλίες που είχαν με τους συγγενείς τους.

Έτσι ο Λε Μινχ Τουάν δεν έχει νέα από τον γιο του Λε Βαν Χα μετά το μήνυμα που του έστειλε στο Facebook πριν περίπου μία εβδομάδα και στο οποίο ανέφερε: «Σε λίγο θα επιβιβαστώ σε όχημα με προορισμό τη Βρετανία, Θα επικοινωνήσω με την οικογένεια μόλις φτάσω στην Αγγλία, μπαμπά».

Αυτό έγινε δύο ημέρες πριν εντοπιστεί το φορτηγό ψυγειο.

«Δεν έχω νέα του από τότε», δήλωσε ο Λε Μινχ Τουάν. «Είμαι βέβαιος ότι ήταν σε αυτό το φορτηγό. Το μόνο που θέλω είναι το πτώμα του γιού μου», πρόσθεσε.

Προσευχές για τα 39 θύματα

Ο 30χρονος έφυγε από το Βιετνάμ τον Ιούνιο, αφήνοντας πίσω του δύο γιους και μία κόρη. Ήθελε να φτάσει στη Βρετανία μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Ο Λε Βαν Χα ήλπιζε να βρει δουλειά στη Βρετανία για να ξεπληρώσει το χρέος του των 27.000 ευρώ προς τους διακινητές του, καθώς και τα 7.600 ευρώ που δανείστηκε για να χτίσει το σπίτι του.

«Έφυγε για να πληρώσει τα χρέη του (…) και να στέλνει χρήματα ώστε τα παιδιά του να έχουν μια καλύτερη ζωή», εξήγησε ο πατέρας του με δάκρυα στα μάτια κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά του τον εγγονό του.

Η μητέρα του Βο Νγκοκ Ναμ, 28 ετών, δήλωσε ότι δεν έχει πια νέα του γιου της ο οποίος εργαζόταν στη Ρουμανία και σκόπευε να πάει στη Βρετανία. «Είναι ήδη πολλές ημέρες που περιμένω νέα του με αγωνία, αλλά δεν έχουμε μάθει τίποτα», εξήγησε.

Κάτοικοι σκοπεύουν να συγκεντρωθούν σήμερα για να συμμετάσχουν σε λειτουργία και να προσευχηθούν για τα 39 θύματα.

Η αστυνομία του Έσεξ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία ταυτοποίηση των θυμάτων που βρέθηκαν στο φορτηγό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πολλοί μετανάστες αναχωρούν από φτωχές περιοχές στο κέντρο του Βιετνάμ αναζητώντας καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Συχνά θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε παράνομα αγροκτήματα καλλιέργειας κάνναβης με την ελπίδα να κερδίσουν γρήγορα χρήματά.

Πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Βρετανία στο πλαίσιο της έρευνας για τους νεκρούς μετανάστες που εντοπίστηκαν στο φορτηγό ψυγείο.

Εξάλλου ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στο Λονδίνο Τραν Νγκοκ Αν συνομίλησε χθες Σάββατο με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανία Πρίτι Πατέλ και με τους ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση.