Όσοι δουλεύουν περισσότερες από 52 ώρες τη βδομάδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να... καραφλιάσουν

Gazzetta team
Όσοι δουλεύουν περισσότερες από 52 ώρες τη βδομάδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να... καραφλιάσουν
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω από 52 ώρες κάθε εβδομάδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν φαλακροί!

Η έρευνα -σε 13.000 άνδρες, στη Νότια Κορέα- απέδειξε ότι το άγχος προκαλεί μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών σε ορισμένες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής.

Όταν αγχωνόμαστε, τονίζουν οι επιστήμονες, αυτή η ορμονική αλλαγή μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων στο τριχωτό της κεφαλής. Γνωρίζουμε ήδη, ωστόσο, από προηγούμενη έρευνα, ότι το άγχος κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να «επιτεθεί» στα θυλάκια των τριχών. Δίχως, βέβαια, να γνωρίζουμε ακόμη το γιατί...

Οι ακαδημαϊκοί, λοιπόν, πίσω από τη νέα έρευνα, η οποία αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν περισσότερες από 52 ώρες κάθε εβδομάδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν φαλακροί, θεωρούν ότι οι νομοθέτες πρέπει να ακολουθήσουν μια αυστηρότερη προσέγγιση όσον αφορά τις ώρες που επιτρέπεται στους ανθρώπους να εργάζονται.

Και ο λόγος δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι χάνουν τα μαλλιά τους, αλλά, επίσης, ότι το άγχος έχει αρκετές ακόμη αρνητικές επιπτώσεις...

Οι ερευνητές από τη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου Sungkyunkwan στη Νότια Κορέα (όπου οι εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δουλεύουν περισσότερες από 52 ώρες κάθε εβδομάδα) μελέτησαν περισσότερους από 13.000 άνδρες ηλικίας 20 έως 59 ετών, μεταξύ 2013 και 2017. Χωρίστηκαν, δε, σε ομάδες με βάση τις ώρες που εργάζονται, και στη συνέχεια οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα.

Άλλοι παράγοντες, όπως η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα, το κάπνισμα και άλλοι, έπαιξαν, επίσης, ρόλο στην έρευνα.

Όπως διαπιστώθηκε, η μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας συνδέεται σημαντικά με τη φαλάκρα. Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο Kyung-Hun Son, είπε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν ότι οι πολλές ώρες εργασίας συνδέονται σημαντικά με την αυξημένη ανάπτυξη της αλωπεκίας στους άνδρες εργαζόμενους. Ο περιορισμός των ωρών εργασίας, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη της αλωπεκίας, μπορεί να είναι πιο απαραίτητος στους νεότερους εργαζόμενους, όπως εκείνοι της δεκαετίας του '20 και του '30, στους οποίους αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα τριχόπτωσης».

Και πρόσθεσε: «Απαιτούνται προληπτικές παρεμβάσεις για την προώθηση κατάλληλων και λογικών ωρών εργασίας».