Καναδάς: Ο ηγέτης των Συντηρητικών κατηγορείται ότι επιχείρησε να σπιλώσει έναν πολιτικό αντίπαλό του

Gazzetta team
Καναδάς: Ο ηγέτης των Συντηρητικών κατηγορείται ότι επιχείρησε να σπιλώσει έναν πολιτικό αντίπαλό του
Δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στον Καναδά, ο Άντριου Σιρ, ο ηγέτης των συντηρητικών, που φιλοδοξεί να αναλάβει την πρωθυπουργία διαδεχόμενος τον φιλελεύθερο Τζάστιν Τριντό, βρέθηκε απολογούμενος, καθώς το κόμμα του κατηγορείται ότι επιχείρησε μυστικά να αμαυρώσει την εικόνα ενός αντίπαλου πολιτικού σχηματισμού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι δημοσιογράφοι βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον Άντριου Σιρ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χαρακτήριζε «ψεύτη» τον Τριντό και τον κατηγορούσε για έλλειψη διαφάνειας.

Σήμερα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι το Συντηρητικό κόμμα «δεν σχολιάζει τους ενδεχόμενους συνεργάτες του».

«Αυτός είναι ένας κανόνας που μόλις επινοήσατε;» τον ρώτησε μια δημοσιογράφος, αφού ο Σιρ επανέλαβε για όγδοη φορά τη φράση αυτή.

Σύμφωνα με μια πληροφορία της εφημερίδας Globe and Mail, που επιβεβαιώθηκε κατόπιν από άλλα ΜΜΕ, το Συντηρητικό κόμμα είχε ζητήσει από μια εταιρεία επικοινωνιών να οργανώσει εκστρατεία στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να εμφανιστούν ως ρατσιστές τα μέλη του Λαϊκού Κόμματος του Καναδά (PPC). Το μικρό αυτό, δεξιό κόμμα ιδρύθηκε από τον Μαξίμ Μπερνιέ, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τους Συντηρητικούς και θα μπορούσε να του στερήσει ψήφους στις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου.

Ο Μπερνιέ δήλωσε «κατάπληκτος και σοκαρισμένος» από την πληροφορία αυτή και ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι το κόμμα του έχει ήδη προσφύγει στην εκλογική επιτροπή και ζητά να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Κατηγόρησε μάλιστα τον Σιρ ότι είναι «έτοιμος να κλέψει τις εκλογές με ψέματα και χειραγώγηση», εκτιμώντας ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών «δεν αξίζει την εμπιστοσύνη των Καναδών».

Από την πλευρά του ο Τριντό, που συνεχίζει τη μαραθώνια εκστρατεία του σε τρεις επαρχίες, σχολίασε ότι οι Συντηρητικοί «επινοούν πράγματα επειδή δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στους Καναδούς παρά μόνο περικοπές» ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τζαγκμίτ Σινγκ, ο ηγέτης του αριστερού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), που οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν στην τρίτη θέση, είπε ότι οι Καναδά «έχουν δικαίωμα στη διαφάνεια» και έκρινε ότι ο Σιρ οφείλει να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Ο Άντριου Σιρ κατηγορήθηκε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες εξαπολύει ανακριβείς ή μη επαληθευμένες επιθέσεις εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον Τριντό ότι θέλει να συνεργαστεί με τον NPD αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού για να κρατηθεί στην εξουσία. Τόσο ο Τριντό όσο και ο Σινγκ διαψεύδουν ότι κάτι τέτοιο είναι μέσα στα σχέδιά τους. Σήμερα ωστόσο ο Σιρ επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού θα αυξήσει τους φόρους και τους δασμούς, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στο πολιτικό πρόγραμμα του Φιλελεύθερου κόμματος του Τριντό.