Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε τη συμφωνία για το Brexit: Τι προβλέπεται

Gazzetta team
Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε τη συμφωνία για το Brexit: Τι προβλέπεται
Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υποστήριξαν τη σημερινή συμφωνία.

To «πράσινο φως» άναψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συμφωνία για το Brexit, όπως αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.

Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υποστήριξαν τη σημερινή συμφωνία, η οποία απαιτεί επικύρωση από τη Βουλή των Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τα θεσμικά όργανα να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα» για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, «για να εξασφαλιστεί η ομαλή έξοδος», αναφέρουν οι FT.

Η ΕΕ ζήτησε να έχει «όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο», σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι αισθάνεται θλίψη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα είναι πάντα Remainer. Ελπίζω οι Βρετανοί φίλοι μας να αποφασίσουν να επιστρέψουν μία μέρα. Η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοιχτή».

Νωρίτερα, με αισιοδοξία ξεκίνησε η τακτική Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών να προσέρχονται κάνοντας ενθαρρυντικές δηλώσεις, για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει Brexit.

Όπως έγινε γνωστό, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία, στο «παρά πέντε» και πλέον μένει να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και να εγκριθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο, μέχρι το Σάββατο.

Αναλυτικά όσα ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Με αυτό ως βάση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια εύτακτη αποχώρηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πολιτική διακήρυξη η οποία καθορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη βούληση της Ένωσης να έχει στο μέλλον όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τα οριζόμενα στην πολιτική διακήρυξη. Η προσέγγιση της Ένωσης θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από τις συνολικές θέσεις και αρχές που εκτίθενται στους προσανατολισμούς του Συμβουλίου που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, καθώς και στις δηλώσεις και στις διακηρύξεις, ιδίως εκείνες της 25ης Νοεμβρίου 2018. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει συνεχώς υπό την εποπτεία του το θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του στον Μισέλ Μπαρνιέ για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε ως επικεφαλής διαπραγματευτής, καθώς και για την συμβολή του στη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προβλεπόμενα της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών

Ένα νέο κεφάλαιο στο πρωτόκολλο που αφορά το καθεστώς της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, καθώς και κάποιες αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση Βρετανίας και ΕΕ περιλαμβάνει η νέα συμφωνία που αποφασίστηκε από τις δύο πλευρές. Το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, της Κοινής Ταξιδιωτικής Περιοχής (CTA για την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών Βρετανίας και Ιρλανδίας) και άλλα δικαιώματα που υπάρχουν στη συμφωνία αποχώρησης που είχε παρουσιάσει το 2018 η Τερέζα Μέι.

Οι νέες προτάσεις της συμφωνίας αποφεύγουν το σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας και η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με κάποιους κανόνες της ενιαίας αγοράς, παραμένοντας στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διευθετήσεις θα ισχύσουν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου (Δεκέμβριος 2020) και για τέσσερα χρόνια, ενώ μετά από αυτή την περίοδο η συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορεί να έχει λόγο στην μετέπειτα ισχύ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποφασίζοντας με απλή πλειοψηφία, εάν θα παραμείνει σε αυτή για άλλα τέσσερα χρόνια ή όχι. Σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική απόφαση τότε η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους για την προστασία της ενιαίας αγοράς, ίσως με ένα ακόμη backstop.

Η απλή πλειοψηφία της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας παρακάμπτει τη δυνατότητα βέτο από το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα, DUP, η τοποθέτηση του οποίου παραμένει σημαντική για τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία, όχι μόνο για τις ψήφους της αλλά και για την επιρροή που ασκεί στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον, δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το μικρό βορειο-ιρλανδικό κόμμα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, λόγω της αντίθεσής του στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων, στην συναίνεση της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας και στους φόρους που θα επιβάλλονται κατά τη διακίνηση των αγαθών από το θαλάσσιο σύνορο της Ιρλανδίας.

Χαμένες θεωρούνται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και οι ψήφοι των 21 διαγραφέντων βουλευτών των Τόρις, που δεν είχαν στηρίξει την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες για το νομοσχέδιο αναβολής του Brexit.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στη διακίνηση των αγαθών, η συμφωνία διαβεβαιώνει ότι θα γίνονται στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία και όχι σε υποδομές στο σύνορο που χωρίζει την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, ενώ υπάρχει η πρόθεση να αποφευχθούν έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακόμη προβλέπεται ότι το σύνολο του ΗΒ, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα είναι ελεύθερο να κάνει τις δικές του εμπορικές συμφωνίες. Η Βόρειος Ιρλανδία θα παραμείνει στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το ΗΒ, αλλά πρακτικά θα τηρεί τους κανόνες της ΕΕ, συνεπώς, μπορεί να μην υπάρχουν οι τελωνειακοί έλεγχοι στο σύνορό της με την Ιρλανδία αλλά θα καταβάλλονται δασμοί για συγκεκριμένα αγαθά. Το ίδιο δεν θα ισχύσει για τις «ιδιωτικές συναλλαγές» που θα μεταφέρονται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως για παράδειγμα τις αγορές μέσω διαδικτύου, που δεν προορίζονται για εμπορική χρήση. Δασμοί θα επιβάλλονται για εμπορικά αγαθά που εισέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία από τρίτες χώρες, εκτός εάν μπορεί να αποδειχτεί ότι θα παραμείνουν για χρήση μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία. Εάν μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο - με μηχανισμούς που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη - τότε θα υπάρχουν αποζημιώσεις στους εισαγωγείς, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Πηγή: insider.gr/ΑΠΕ