Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία! (vid)

Gazzetta team
Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία! (vid)
Η Τουρκία συμφώνησε σε αναστολή της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να επιτρέψει την υποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν για 120 ώρες και οι ΗΠΑ θα διευκολύνουν την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από αυτό που η Τουρκία ονομάζει «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα.

Παρότι στην αρχή γινόταν λόγος για έντονη ψυχρότητα στις συνομιλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφωνήθηκε, τελικά, εκεχειρία και αναστολή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία. Η συνάντηση των δύο ανδρών, μάλιστα, διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, αντί για 10 λεπτά, όπως ήταν προγραμματισμένο.

«ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία για πέντε ημέρες. Θα σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι», τόνισε, πιο συγκεκριμένα, ο Πενς, αναφερόμενος στο προπύργιο των Κούρδων, το οποίο περιπολούν, τις τελευταίες ώρες, δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και Ρωσία.

Η είδηση για την κατάπαυση του πυρός έσκασε σαν... βόμβα, αφού ουδείς περίμενε να πειστεί ο Ερντογάν, ενώ εντύπωση προκάλεσε το tweet του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλτντ Τραμπ, στο οποίο, ύστερα από την ανακοίνωση κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντάς του ότι θα σωθούν εκατομμύρια ζωές...

«Δεν είναι εκεχειρία», λέει η Τουρκία

«Η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγνκτον και Άγκυρας «δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών».

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι.

Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.