Κατηγορίες ανθρωποκτονίας στον αστυνομικό που σκότωσε μια μαύρη γυναίκα στο σπίτι της

Gazzetta team
Κατηγορίες ανθρωποκτονίας στον αστυνομικό που σκότωσε μια μαύρη γυναίκα στο σπίτι της
Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν χθες, Δευτέρα, σε έναν λευκό αστυνομικό, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε πριν από τρεις ημέρες μια νεαρή μαύρη γυναίκα στο σπίτι της στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης επιχείρησης ελέγχου, σε ένα έγκλημα που αναζωπύρωσε τη διαμάχη γύρω από την αστυνομική βία σε βάρος των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

"Ο Άαρον Ντιν συνελήφθη από την αστυνομία στο Φορτ Ουόρθ στις 14 Οκτωβρίου. Στον Ντιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον φόνο της Ατατιάνα Τζέφερσον. Ο Ντιν φυλακίστηκε στην κομητεία του Τάραντ", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η αστυνομία της πόλης.

Ο αστυνομικός αυτός, ο οποίος εργαζόταν για δύο χρόνια στην αστυνομία του Φορτ Ουόρθ, πυροβόλησε από ένα παράθυρο την 28χρονη Ατατιάνα το βράδυ της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου. Χθες λίγο πριν από την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του ο Ντιν παραιτήθηκε.

Η οικογένεια του θύματος εξέφρασε "ανακούφιση" μετά την απαγγελία κατηγοριών και την σύλληψη του πρώην αστυνομικού, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο δικηγόρος της.

"Η πόλη του Φορτ Ουόρθ έχει πολλή δουλειά να κάνει για να αλλάξει μια βίαιη κουλτούρα διατήρησης της τάξης", πρόσθεσε ο Λι Μέριτ.

Το τραγικό αυτό επεισόδιο προκάλεσε έντονα συναισθήματα στην πόλη αυτή των 900.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Ντάλας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι εξέφρασαν την οργή τους την Κυριακή το βράδυ σε αγρυπνία που έγινε στη μνήμη του θύματος.

"Σήμερα έχει ραγίσει η καρδιά όλων μας", αντέδρασε χθες η δήμαρχος της πόλης Μπέτσι Πράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Τίποτε δεν μπορεί να αιτιολογήσει αυτό που συνέβη", συνέχισε.

"Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στις αστυνομικές μας υπηρεσίες δεν αρκούν μόνον τα λόγια", σημείωσε και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εξωτερικού ελέγχου στις δυνάμεις της τάξης.

Το τραγικό αυτό περιστατικό συνέβη λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη σε κάθειρξη 10 ετών μιας λευκής αστυνομικού, η οποία σκότωσε τον μαύρο γείτονά της υποστηρίζοντας ότι μπέρδεψε τα διαμερίσματά τους το 2018 στο Ντάλας, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Φορτ Ουόρθ.

Όπως ήταν επόμενο, ο θάνατος της Τζέφερσον αναζωπύρωσε τη διαμάχη γύρω από την αστυνομική βία εναντίον Αφροαμερικανών, την οποία καταγγέλλει κυρίως το κίνημα Black Lives Matter.

"Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη και το δικαίωμα στη ζωή. #AtatianaJefferson, η ζωή σου μετράει", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το κίνημα αυτό, αναδημοσιεύοντας την πληροφορία για την απαγγελία κατηγοριών στον πρώην αστυνομικό.

Αυτή τη φορά, όλα ξεκίνησαν έπειτα από ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το οποίο έκανε ένας άνδρας, καθώς ανησύχησε που έβλεπε την πόρτα εισόδου της γειτόνισσάς του ανοικτή για πολλές ώρες.

Αφού έσπευσαν στο σημείο, δύο αστυνομικοί έκαναν τον γύρο της οικίας και "παρατήρησαν έναν άνθρωπο που στεκόταν όρθιος κοντά σε ένα παράθυρο", σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αστυνομίας.

"Καθώς θεώρησε ότι υπήρχε απειλή, ένας αστυνομικός έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε μία φορά", αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Αυτός "δεν γνωστοποίησε ότι ήταν αστυνομικός προτού πυροβολήσει", παραδέχθηκε την Κυριακή ο υπαστυνόμος Μπράντον Ο' Νιλ.

Σε βίντεο από την επιχείρηση αυτή, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, φαίνονται αστυνομικοί να κάνουν έρευνα γύρω από το σπίτι με φακούς. Έπειτα από μια κίνηση που φαίνεται σε ένα παράθυρο, ο ένας από αυτούς φωνάζει γρήγορα: "Τα χέρια στον αέρα, δείξτε μας τα χέρια σας!" και πυροβολεί σχεδόν αμέσως.

Η Τζέφερσον έπαιζε βιντεοπαιγνίδια με τον 8χρονο ανηψιό της όταν άκουσε έναν θόρυβο στον κήπο, διευκρίνισε ο δικηγόρος της οικογένειας Λι Μέριτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νεαρή γυναίκα πήγε στο παράθυρο για να δει τι συμβαίνει. Η Ατατιάνα Τζέφερσον ξεψύχησε μπροστά στα μάτια του μικρού ανηψιού της προτού προλάβει να φτάσει βοήθεια.

Η 28χρονη διπλωματούχος της βιολογίας εργαζόταν σε μια φαρμακευτική εταιρεία, σύμφωνα με την οικογένειά της. Την πόρτα του σπιτιού της, την είχε αφήσει ανοιχτή για να μπει μέσα φρέσκος αέρας ενώ έπαιζε βιντεοπαιγνίδια με τον ανηψιό της, διευκρίνισαν οι οικείοι της.

"Θέλουμε δικαιοσύνη"

Ο αστυνομικός που την πυροβόλησε τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα και υποβλήθηκε χθες σε ανάκριση, αλλά προηγουμένως είχε δηλώσει παραίτηση.

"Αν δεν είχε παραιτηθεί, θα είχε απολυθεί" για παραβίαση κανόνων για την χρήση βίας, διευκρίνισε ο προσωρινός αρχηγός της αστυνομίας του Φορτ Ουόρθ Εντ Κράους.

"Ήδη έχουμε διαβιβάσει τα πρώτα στοιχεία στο FBI" για να ερευνήσει η ομοσπονδιακή αστυνομία για την πιθανότητα να έχει ρατσιστικές διαστάσεις η πράξη του, πρόσθεσε.

Προηγουμένως η οικογένεια της Τζέφερσον είχε ζητήσει να αναλάβει την έρευνα για τον θάνατό της μια ομοσπονδιακή υπηρεσία και να απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό "γρήγορα και να είναι ανάλογες" της σοβαρότητας της πράξης του.

"Δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία για την πράξη του", δήλωσε η αδελφή της Τζέφερσον, η Άσλεϊ Καρ. "Ζητούμε δικαιοσύνη με μια ανεξάρτητη, πλήρη και διαφανή διαδικασία", σημείωσε.