Στους Μπανερτζί, Ντιφλό και Κρέμερ, πρωτοπόρους στη μάχη κατά της φτώχειας, το φετινό Νόμπελ Οικονομίας

Gazzetta team
Στους Μπανερτζί, Ντιφλό και Κρέμερ, πρωτοπόρους στη μάχη κατά της φτώχειας, το φετινό Νόμπελ Οικονομίας
Οι οικονομολόγοι Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Εστέρ Ντιφλό και Μάικλ Κρέμερ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2019, διότι δημιούργησαν μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

Η Γαλλοαμερικανίδα Ντιφλό είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο για την Οικονομία στα 50 χρόνια ιστορίας του, καθώς και η νεότερη σε ηλικία 46 ετών. Μοιράζεται το βραβείο και με τον γεννηθέντα στην Ινδία, Αμερικανό Μπανερτζί και τον επίσης Αμερικανό Κρέμερ.

«Οι φετινοί βραβευθέντες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις για τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας», ανέφερε η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, το έργο των τριών οικονομολόγων έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Ως άμεσο αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο», ανέφερε η Ακαδημία. «Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις για προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εισήχθησαν σε πολλές χώρες».

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Μάικλ Κρέμερ, 54 ετών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «έδειξε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιώντας πειράματα πεδίου για να δοκιμάσει διάφορες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τα σχολικά αποτελέσματα στη δυτική Κένυα», εξήγησε η Ακαδημία.

Ο Μπανερτζί και η Ντιφλό, που είναι σύζυγοι, πραγματοποίησαν παρόμοιες μελέτες με άλλα ερωτήματα και σε άλλες χώρες. Οι πειραματικές ερευνητικές τους μέθοδοι κυριαρχούν έκτοτε στην οικονομία της ανάπτυξης.

«Παρά τις πρόσφατες και σημαντικές βελτιώσεις, μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της ανθρωπότητας είναι η μείωση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις μορφές της», ανέφερε η Ακαδημία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, περίπου 700 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η Ντιφλό, καθηγήτρια οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), όπου εργάζεται επίσης ο σύζυγός της, είναι μια από τις πιο διάσημες οικονομολόγους στον κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Το 2010 τιμήθηκε με το μετάλλιο John Bates Clark ενώ το 2013 επελέγη από τον Λευκό Οίκο για να συμβουλεύσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας μια θέση στο συμβούλιο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι ήταν δυνατό να κερδίσω το Νόμπελ σε τόσο νεαρή ηλικία», δήλωσε η Ντιφλό. «Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας είναι ιδιαίτερο σε σχέση με άλλα βραβεία διότι αντανακλά μια αλλαγή στον οικονομικό τομέα, και γενικά θέλει χρόνο» πριν να γίνει η θεωρία πράξη, πρόσθεσε η ίδια, ερωτηθείσα στα αγγλικά από την Ακαδημία.

Το βραβείο για την Οικονομία, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 830.000 ευρώ), προστέθηκε αργότερα στην ομάδα των πέντε βραβείων που θεσπίστηκαν σύμφωνα με την διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ. Καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.

Αυτό είναι το τελευταίο Νόμπελ για φέτος ενώ έχουν ήδη γίνει γνωστοί οι νικητές για τα αντίστοιχα βραβεία για την ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, τη λογοτεχνία καθώς και για το Νόμπελ Ειρήνης.