Βαριές ποινές φυλάκισης για 9 Καταλανούς ηγέτες, σφοδρές αντιδράσεις

Gazzetta team
Βαριές ποινές φυλάκισης για 9 Καταλανούς ηγέτες, σφοδρές αντιδράσεις
Εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας καταδικάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια!

Κρίθηκαν αθώοι για τα αδικήματα της βίαιης εξέγερσης και της συμμετοχή τους στην προσπάθεια για ανεξαρτησία πριν δύο χρόνια, αλλά βρέθηκαν ένοχοι για μικρότερα εγκλήματα καταπάτησης και κατάχρησης δημόσιων πόρων.

Συγκεκριμένα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Χιουνγκέρας, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης, ενώ του απαγορεύτηκε να κατέχει δημόσιο αξίωμα επίσης για 13 χρόνια.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας, Ραούλ Ρομέβα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 ετών για το ίδιο αδίκημα, όπως επίσης και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής κυβέρνησης Γιόρντι Τουρούλ, αλλά και ο πρώην υπουργός Εργασίας, Ντολόρς Μπάσα.

Στον τέως ομιλητή του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φοσαντέλ, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 11,5 ετών, όπως και στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Γιοσέπ Ρουλ.

Ένοχοι κακοποίησης, δε, κρίθηκαν δύο σημαντικοί ακτιβιστές της καταλανικής ανεξαρτησίας, οι Γιόρντι Κουισάρτ και Γιόρντι Σάντσεζ, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή 9ετούς φυλάκισης.

Τρεις ακόμη κατηγορούμενοι ακτιβιστές κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης, παρά μόνο με πρόστιμα και απαγορεύσεις.

Η ετυμηγορία εκδόθηκε από επτά δικαστές, μετά από μια τετράμηνη δίκη με 422 μάρτυρες και έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με την Μπαρτσελόνα, μάλιστα, να παίρνει θέση με επίσημη ανακοίνωση.

Θυμίζουμε, εννέα από τους δώδεκα κατηγορούμενους είχαν κατηγορηθεί για εξέγερση, η οποία φέρει ποινή φυλάκισης έως και 25 χρόνια...