Η Γαλλία διακόπτει την εξαγωγή πολεμικού υλικού στην Τουρκία

Gazzetta team
Η Γαλλία διακόπτει την εξαγωγή πολεμικού υλικού στην Τουρκία
«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία.

Η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών.

«Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Και ο Μπόρις Τζόνσον καλεί τον Ερντογάν να τερματίσει την επίθεση στην Συρία: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η Βρετανία διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» για την πολεμική δραστηριότητα της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και τον κάλεσε να τερματίσει την επίθεση και να ξεκινήσει διάλογο.

«Εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλέιου για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία, είπε, θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση εκεί και θα υπονομεύσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που ο βρετανός πρωθυπουργός είχε με τον Ερντογάν απόψε.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Κάλεσε τον πρόεδρο να τερματίσει την επιχείρηση και να ξεκινήσει διάλογο. Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός».