Δικαστής αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο δικαστήριο γιατί «πιέστηκε να κρίνει ενόχους πέντε μουσουλμάνους παρά την έλλειψη στοιχείων»

Gazzetta team
Δικαστής αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο δικαστήριο γιατί «πιέστηκε να κρίνει ενόχους πέντε μουσουλμάνους παρά την έλλειψη στοιχείων»
Ένας δικαστής στην Ταϊλάνδη αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος μέσα στο δικαστήριό του, διότι φέρεται να πιέστηκε να κρίνει ενόχους πέντε μουσουλμάνους, εκ των οποίων στους τρεις θα επέβαλε ποινή θανάτου, παρά την έλλειψη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων!

Ο Κανακόρν Πιαντσάνα, όπως είναι το όνομα του δικαστή, ενός από τους πλέον έμπειρους, όπως τονίζεται, και σεβαστούς στην ασιατική χώρα, αθώωσε τους πέντε ανθρώπους, αφού δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες αποδείξεις για την ενοχή τους, και στη συνέχεια έβγαλε ένα πιστόλι, επιχειρώντας να αυτοκτονήσει μέσα στην αίθουσα!

Τελικά, τραυματίστηκε στο στήθος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

Η είδηση έχει σοκάρει την κοινή γνώμη στην Ταϊλάνδη, τη στιγμή που, και εκεί, όπως και σε πολλές ακόμα χώρες ανά την υφήλιο, γίνεται μεγάλη κουβέντα για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης...

Οι πέντε μουσουλμάνοι κατηγορούνταν για δολοφονία, σύσταση συμμορίας και παράβαση του νόμου περί οπλοκατοχής, ωστόσο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την ενοχή τους, τη στιγμή, δε, που ο Πιαντσάνα φέρεται να πιεζόταν αφόρητα από τους ανωτέρους του, προκειμένου να στείλει τους τρεις στο απόσπασμα και τους άλλους δύο στη φυλακή με ισόβια.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η πίεση οδήγησε τον δικαστή σε αυτή την πράξη, με τον ίδιο, μάλιστα, να λέει πριν τραβήξει το πιστόλι και ενώ μετέδιδε την ομιλία του στο Facebook: «Χρειάζονται αδιαμφισβήτητες και αξιόπιστες αποδείξεις για να τιμωρήσεις κάποιον. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μην τους τιμωρείτε. Δεν θέλω να πω ότι οι πέντε κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν τα εγκλήματα, μπορεί να τα διέπραξαν (...) αλλά η δικαστική διαδικασία οφείλει να είναι διαφανής και αξιόπιστη (...) Το να τιμωρείς λάθος ανθρώπους είναι σαν να ψάχνεις για αποδιοπομπαίους τράγους».

Στη συνέχεια η σύνδεση διακόπηκε και ο Πιαντσάνα πυροβόλησε...

Αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, είπαν ότι ο δικαστής έδωσε όρκο πίστης μπροστά στο πορτρέτο του πρώην βασιλιά της Ταϊλάνδης και κατόπιν αυτοπυροβολήθηκε.

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, από την πλευρά του, τόνισε ότι «ο δικαστής θεώρησε ανεπαρκείς τις αποδείξεις που κατέθεσαν στο δικαστήριο οι εισαγγελικές αρχές».

Οι πέντε ύποπτοι, πάντως, παραμένουν στη φυλακή, καθώς αναμένεται να ασκηθεί έφεση στην αθωωτική απόφαση.