Η ΙΚΕΑ ακύρωσε διαφημιστική καμπάνια στη Ρωσία, αφού χρησιμοποίησε σλόγκαν από στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί (pic)

Gazzetta team
Η ΙΚΕΑ ακύρωσε διαφημιστική καμπάνια στη Ρωσία, αφού χρησιμοποίησε σλόγκαν από στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί (pic)
Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο σουηδικός γίγαντας του οικιακού εξοπλισμού ζήτησε συγγνώμη και απέσυρε άρον άρον τη διαφήμιση.

Γκέλα ολκής από την IKEA.

Ο σουηδικός γίγαντας του οικιακού εξοπλισμού χρησιμοποίησε για μία διαφημιστική καμπάνια στη Ρωσία σλόγκαν που υπάρχει στην είσοδο ενός από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, του περίφημου Buchenwald της Βαϊμάρης, στο οποίο βρήκαν φριχτό θάνατο περισσότεροι από 56.000 φυλακισμένοι από τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη!

Το σύνθημα της εκστρατείας ήταν το λατινικό ''suum cuique'', που σημαίνει «στον καθένα ό,τι δικαιούται».

Για την ιστορία, η φράση πιθανότατα «κατάγεται» από τον Ρωμαίο νομικό Ουλπιανό, αλλά, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, ενδέχεται να την είπε για πρώτη φορά ο Πλάτωνας και σχεδόν την ίδια εποχή και ο Κομφούκιος, στην Κίνα. Περιγράφει, ουσιαστικά, την ανώτερη μορφή δικαιοσύνης. Δυστυχώς, όμως, οι Γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές την πήραν και την εφάρμοσαν απάνθρωπα στο Buchenwald, στην είσοδο του οποίου υπάρχει, με τεράστια γράμματα, μεταφρασμένη ως «JEDEM DAS SEINE».

Στη Ρωσία, λοιπόν, η δημόσια κατακραυγή ήταν άμεση, με την ΙΚΕΑ, επίσης άμεσα, να παραδέχεται το λάθος της και να αποσύρει τη διαφήμιση, τονίζοντας πως αντιμετωπίζει την ιστορία με μεγάλο σεβασμό.

Η IKEA, πάντως, δεν είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία που χρησιμοποιεί το εν λόγω σλόγκαν. Το ίδιο είχαν κάνει οι ExxonMobil και Tchibo, που το χρησιμοποίησαν το 2009. για να πείσουν τους Γερμανούς οδηγούς να αγοράζουν... καφέ από τα πρατήρια καυσίμων, αντιμετωπίζοντας την οργή εβραϊκών ομάδων. Τα Burger King, επίσης, η Nokia, αλλά και η ρωσική εταιρία τηλεπικοινωνιών Beeline, είχαν δεχθεί πιέσεις να καταργήσουν τη φράση από τις εκστρατείες τους τα προηγούμενα χρόνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι αγνοούσαν τους δεσμούς του συνθήματος με τους Ναζί...