Βρετανία: Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να καταργήσει τα ιδιωτικά σχολεία

Gazzetta team
Βρετανία: Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να καταργήσει τα ιδιωτικά σχολεία
Οι εκλογές αναμένεται ευρέως ότι θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους.

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα συμφώνησε να καταργήσει τα ιδιωτικά σχολεία, μια κίνηση για την οποία ο επικεφαλής του κόμματος για την οικονομική πολιτική, Τζον Μακντόνελ, δήλωσε πως το κόμμα θα αρχίσει να εκπονεί προτάσεις.

Κατά το ετήσιο συνέδριό του στο αγγλικό θέρετρο του Μπράιτον, το Εργατικό Κόμμα υιοθέτησε πρόταση υποστηριζόμενη από αριστερές ομάδες για την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων και την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό τομέα, κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα βοηθήσει να καταργηθεί «το προνόμιο των ελαχίστων».

Το Εργατικό Κόμμα εισάγει νέες πολιτικές στο συνέδριό του, ελπίζοντας να εμφανιστεί ως κυβέρνηση εν αναμονή για να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φοίτησε στο Ήτον, μια σχολή της βρετανικής ελίτ.

Οι εκλογές αναμένεται ευρέως ότι θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους.

Περίπου 7% των Βρετανών μαθητών εκπαιδεύονται σε ιδιωτικά σχολεία, όμως οι επικριτές επισημαίνουν πως αυτοί είναι που αργότερα κυριαρχούν στη στελέχωση των κορυφαίων πανεπιστημίων και κατέχουν δυσανάλογα πολλές ανώτερες θέσεις στην πολιτική, τα νομικά, τα μέσα ενημέρωσης και τις επιχειρήσεις.

Τα δύο τρίτα των κορυφαίων υπουργών του Τζόνσον έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016, φοίτησε επίσης στο Ήτον.

«Τώρα θα διεξαχθούν συζητήσεις για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό», δήλωσε στο Sky News ο Τζον Μακντόνελ.

«Αυτό που λέμε είναι ας έχουμε μια εκπαίδευση για όλους. Ας βάλουμε τέλος σε αυτό το παράδοξο επίπεδο ανισότητας μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».