Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Thomas Cook: «H εταιρία θα πουληθεί ως σύνολο ή σε τμήματα»

Gazzetta team
Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Thomas Cook: «H εταιρία θα πουληθεί ως σύνολο ή σε τμήματα»
Ανησυχία στις υπόλοιπες χώρες για τις εξελίξεις που αφορούν την εταιρία.

Η Thomas Cook θα πουληθεί ως μία εταιρία ή σε κομμάτια ύστερα από την κατάρρευσή της, δήλωσε σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας, προσθέτοντας ότι θα μελετήσει τι θα είναι αυτό που προσφέρεται πριν αποφασίσει εάν θα αγοράσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Νεσέτ Κοτζκάρ, που έχει ποσοστό 8% στη βρετανικό ταξιδιωτικό όμιλο, δήλωσε ότι η Thomas Cook οφείλει «μερικές εκατοντάδες εκατ. στερλίνες» σε τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες ίσως να μην πληρωθούν μετά την πώλησή της.

Οι πρώτες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες

Αυτή τη στιγμή έχει 600.000 ταξιδιώτες σε διάφορες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρίες να συντονίζουν μια τεράστια επιχείρηση για να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις πατρίδες τους.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) και η κυβέρνηση έχουν έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να ξεκινήσει να μεταφέρει πίσω πάνω από 150.000 Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Γαλλία

Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες.

Νορβηγία

Η νορβηγική θυγατρική Ving ανέφερε σε ανακοίνωση ότι αυτή στιγμή υπάρχουν 8.685 Νορβηγοί στα πακέτα της. Το Νορβηγικό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών, που διαχειρίζεται ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο είναι υποχρεωτικό για τα ταξιδιωτικά γραφεία, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διασφαλίσει τον επαναπατρισμό όσων επιβατών ταξιδεύουν με τη νορβηγική μονάδα της Thomas Cook.

Δανία

Η δανέζικη θυγατρική Spies ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση Τύπου ότι κανένα από τα αεροσκάφη της δεν θα απογειωθεί και ότι περίπου 1.400 ταξιδιώτες επηρεάζονται.
Φινλανδία

Η μονάδα της Thomas Cook, η Oy Tjäreborg, ανακοίνωσε ότι έχει συνολικά 2.884 επιβάτες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κανονίσουμε πτήσεις επιστροφής για τους επιβάτες και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Σουηδία

Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956. «Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται θα πετάξουν πίσω στην πατρίδα με όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Ρωσία

Η ρωσική θυγατρική ταξιδιωτική εταιρία Intourist ανέφερε ότι η κατάρρευση της Thomas Cook δεν θα έχει αντίκτυπο σε πελάτες, δήλωσε ο Ρώσος διευθύνων σύμβουλος Σεργκέι Τόλτσιν στο Interfax.

Γερμανία

Η αεροπορική εταιρία της Thomas Cook, η Condor, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πτητικές της δραστηριότητες παρά την πτώχευση της μητρικής της. «Η Condor ... συνεχίζει τις δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωση η γερμανική αεροπορική εταιρία.Η Thomas Cook είπε ότι υπάρχουν περίπου 140.000 παραθεριστές που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με τις γερμανικές της μονάδες.

Ολλανδία/Βέλγιο

Οι μονάδες της Thomas Cook στην Ολλανδία και το Βέλγιο συνέχιζαν να λειτουργούν σήμερα το πρωί.

Πολωνία

Η πολωνική μονάδα Neckermann ανακοίνωσε ότι η οικονομική της κατάσταση είναι σταθερή και ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με τους ταξιδιώτες να μην επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Ισπανία

Η ισπανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Aena ανακοίνωσε ότι στα ισπανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν 46 πτήσεις που πραγματοποιεί η Thomas Cook. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 25.000 με 30.000 επηρεάζονται στις Κανάριες νήσους.

Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων δήλωσε ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 45.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Κύπρος

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι 15.000 πελάτες της Thomas Cook βρίσκονται αποκλεισμένοι στο νησί. «Θα εργαστούμε εντατικά…Πιστεύω ότι μια μεγάλη μερίδα των αφίξεων που θα χάσουμε θα ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο από την αγορά και άλλα ταξιδιωτικά πρακτορεία», δήλωσε στο Reuters ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Αίγυπτος

Η Blue Sky Group, που είναι ο ταξιδιωτικός πράκτορας της Thomas Cook, ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν 25.000 κρατήσεις στην Αίγυπτο για το διάστημα έως τον Απρίλιο του 2020. Η Blue Sky έχει αυτή τη στιγμή 1.600 τουρίστες στο αιγυπτιακό θέρετρο Χουγκάρντα.
Τυνησία

Ο υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας Ρενέ Τραμπελσί δήλωσε στο Reuters ότι στη χώρα συνεχίζουν να βρίσκονται για διακοπές 4.500 πελάτες της Thomas Cook.