Σάλος στο Μπαγκλαντές: Νεαρή γυναίκα πήρε τον σύζυγο σπίτι της

Gazzetta team
Σάλος στο Μπαγκλαντές: Νεαρή γυναίκα πήρε τον σύζυγο σπίτι της
Εμάς μπορεί να μας φαίνεται κουτό, αλλά το περιστατικό έχει ξεσηκώσει θύελλα στην υπερσυντηρητική χώρα της Ασίας.

Πρώτο θέμα έχει γίνει στο Μπαγκλαντές η κίνηση μιας κοπέλας, μόλις 19 ετών, να αντιστρέψει, ουσιαστικά, τους ρόλους της νύφης και του γαμπρού στον γάμο της.

Τι σημαίνει αυτό;

Η 19χρονη Χαντίζα Ακτερ Χούσι πήγε η ίδια στο σπίτι του μελλοντικού συζύγου της και μετά την τελετή, τον πήρε στο δικό της σπίτι!

Η παράδοση, σε μία από τις πλέον συντηρητικές χώρες του κόσμου, θέλει τον γαμπρό να πηγαίνει στο σπίτι της γυναίκας, όπου γίνεται η τελετή, και στη συνέχεια επιστρέφουν μαζί στο δικό του σπίτι.

Το Σάββατο, συγκεκριμένα, η Χαντίζα πήγε στο σπίτι του αρραβωνιαστικού της, του 27χρονου Ταρικούλ Ισλάμ, σε μία αγροτική περιοχή του Μεχερπούρ. «Ναι, δεν είναι συνηθισμένο. Αλλά το έκανα και οι άλλες γυναίκες μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου», είπε η νιόπαντρη Χαντίζα.

Όπως είναι λογικό, η κίνησή της, που βρήκε απόλυτα σύμφωνο -προς τιμήν του, φυσικά- τον άντρα της πια, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, πολύ καλών ή πολύ κακών, στο Μπαγκλαντές.

Ο Ταρικούλ Ισλάμ διευκρίνισε ότι οι συγγενείς και οι φίλοι τους δεν έφεραν αντιρρήσεις όταν έμαθαν το σχέδιό τους. «Το κάναμε στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις λόγω φύλου, για να έχουν ίσα δικαιώματα οι γυναίκες. Είμαι σίγουρος ότι ο γάμος μας θα δείξει ότι μια γυναίκα μπορεί να κάνει όσα και ένας άνδρας», πρόσθεσε.

«Είναι πράγματι μια μεγάλη πρωτιά για την κουλτούρα μας», έγραψε ο Σαντάκ Χασάν στον ιστότοπο της εφημερίδας Prothom Alo. Άλλοι δημοσιογράφοι χαιρέτισαν το «θάρρος» της νεαρής γυναίκας ή δήλωναν ότι και αυτοί θέλουν να παντρευτούν με τον ίδιο τρόπο.

Βέβαια, όπως αναμενόταν, δεν είδαν όλοι με καλό μάτι την κατάργηση των εθίμων... «Θα έπρεπε κάποιος να δείρει τους συγγενείς (σ.σ. των νεονύμφων) με παπούτσια», έγραψε ο Μοχάμαντ Άμπουλ Χασνάτ στον ιστότοπο του τηλεοπτικού καναλιού Channel 24.

Ας του πετάξει κάποιος παπούτσια.