Χιλιάδες παιδιά εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα μολύβδου στη φωτιά της Παναγίας των Παρισίων

Gazzetta team
Χιλιάδες παιδιά εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα μολύβδου στη φωτιά της Παναγίας των Παρισίων
Τι αποκαλύπτει η έρευνα και γιατί το απέκρυψαν οι γαλλικές Αρχές.

Περισσότερα από 6.000 παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών εκτέθηκαν σε ανησυχητικά επίπεδα σκόνης μολύβδου μετά την φωτιά της Notre Dame τον Απρίλιο, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Έρευνα των New York Times διαπίστωσε ότι η «επικίνδυνη σκόνη» ήταν διάσπαρτη στους δρόμους του Παρισιού, καθώς οι φλόγες κατέλαβαν 460 τόνους μολύβδου στην οροφή και το στύλο του γοτθικού καθεδρικού ναού.

Η έκθεση, η οποία κατέληξε σε εμπιστευτικά έγγραφα, σε αστυνομικές αναφορές και σε μετρήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, αποκάλυψε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ενδείξεις ότι η έκθεση σε μόλυβδο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα 48 ώρες μετά την πυρκαγιά.

«Το κράτος δεν ήθελε να κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται», δήλωσε στην εφημερίδα η κ. Anne Souyris, αντιδήμαρχος της πόλης για την υγεία. «Νόμιζαν ότι θα προστατέψουν τους ανθρώπους, αν δεν αναφερθούν σ' αυτό».

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!​

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τουλάχιστον 18 ημερήσια κέντρα φροντίδας, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είχαν επίπεδα σκόνης μολύβδου πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Σε δεκάδες άλλους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των πάρκων και των πλαζ, τα επίπεδα μολύβδου που βρέθηκαν ήταν πάνω από 60 φορές υψηλότερα.

Τα εμπιστευτικά έγγραφα αποκάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα σκόνης μολύβδου που βρέθηκαν γύρω από τον καθεδρικό ναό ήταν μέχρι 1.300 φορές υψηλότερα από το όριο.