Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θέλει πολιτικό άσυλο από την Γαλλία

Gazzetta team
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θέλει πολιτικό άσυλο από την Γαλλία
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα ήθελε να του δώσει πολιτικό άσυλο η Γαλλία, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στον France Inter.

O μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), δηλώνει σε συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι θα ήθελε να του δώσει πολιτικό άσυλο ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη δήλωση υπουργού της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου ότι, αν εναπόκειτο σε εκείνη, θα το έκανε.

Η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι υποστηρίζει την χορήγηση πολιτικού ασύλου στον πρώην εργαζόμενο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, καθιστώντας ταυτοχρόνως σαφές ότι αυτή είναι η προσωπική της άποψη και ότι δεν συνιστά επίσημη πρόταση.

"Έκανα αίτηση για άσυλο στη Γαλλία το 2013 επί (του πρώην προέδρου Φρανσουά) Ολάντ και βεβαίως θα ήθελα να δω τον Μακρόν να μου απευθύνει πρόσκληση", απαντάει ο Σνόουντεν σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την προοπτική να του χορηγηθεί άσυλο από τη Γαλλία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

"Ωστόσο αυτό δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αφορά την Ευρώπη, αφορά τον κόσμο και το σύστημα που έχουμε. Η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν συνιστά εχθρική πράξη. Το να υποδέχεσαι κάποιον όπως εμένα δεν συνιστά επίθεση στις ΗΠΑ", σημειώνει στη συνέντευξή του αυτή, η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

Ο Σνόουντεν, τα απομνημονεύματα του οποίου αναμένεται να κυκλοφορήσουν προσεχώς υπό τον τίτλο "Permanent Record", ζει στη Ρωσία από το 2013, τη χρονιά κατά την οποία αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αυτός ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς υπέρμαχους των δικαιωμάτων των πολιτών, καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες θέλουν να δικαστεί για κατασκοπεία.