Θα τρέξουν μαραθώνιο έχοντας δέντρα δεμένα στην πλάτη τους για να προωθήσουν τη δεντροφύτευση

Gazzetta team
Θα τρέξουν μαραθώνιο έχοντας δέντρα δεμένα στην πλάτη τους για να προωθήσουν τη δεντροφύτευση
Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, 20 φίλοι έχουν πάρει μια πρωτότυπη, αλλά και εξαιρετική πρωτοβουλία.

Ένας λογιστής, ένας επιχειρηματίας και ένας παράγοντας της πυγμαχίας είναι τρία από τα μέλη μιας παρέας 20 φίλων που θα τρέξουν σήμερα, Κυριακή (15/9) σε έναν πρωτότυπο μαραθώνιο στο Κέιπ Τάουν, αφού θα έχουν...δέντρα δεμένα στην πλάτη τους!

Η παρέα επιχειρεί έτσι να προωθήσει τη δεντροφύτευση με δέντρα που φύονται στη Νότιο Αφρική, στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας να αντικατασταθούν χωροκατακτητικά είδη με εγχώρια για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής.

Τον περασμένο χρόνο, το Κέιπ Τάουν βίωσε τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα και σχεδόν εξαντλήθηκε το πόσιμο νερό, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να επιβάλουν την παροχή νερού με δελτίο και να εγκαταστήσει δημόσια σημεία παροχής νερού.

Ο ακτιβιστής και καλλιεργητής δέντρων, Σιγιαμπουλέλα Σοκομάνι, ο οποίος θα τρέξει έχοντας δεμένη στην πλάτη του μια αγρελιά, δήλωσε ότι η ομάδα των φίλων συγκεντρώνει χρήματα για να φυτέψει 2.000 δέντρα στην Καγελίτσα, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους του Κέιπ Τάουν, από όπου κατάγονται πολλά από τα μέλη της παρέας.

Ο 34χρονος επιχειρηματίας πήγε σχολείο εκεί και εμπνεύστηκε από έναν δάσκαλο που είχε ιδρύσει έναν περιβαλλοντικό όμιλο «Δεν υπήρχαν δέντρα στον δήμο όπου μεγάλωσα», λέει. Τώρα ο Σοκομάνι έχει κάνει τατουάζ στον ώμο του με τα αγαπημένα του δέντρα.

Τον περασμένο χρόνο ο Σοκομάνι επέστρεψε στο σχολείο του για να φυτέψει 67 δέντρα την Παγκόσμια Ημέρα Μαντέλα, που συμβολίζει τα 67 χρόνια αγώνων του Μαντέλα. Επίσης ο Σοκομάνι συνίδρυσε το 2017 τον Δήμο Αγροτών με στόχο να διδάξει στα παιδιά τις γεωργικές εργασίες και το πώς θα φυτεύουν δέντρα στα σχολεία.

Από το 2001 ως το 2018 η Νότια Αφρική έχασε 1,34 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης, που ισοδυναμούν με μείωση 22% από το 2000, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δασών, μια οργάνωση που διαχειρίζεται η δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ