Χωρίς χρονικό περιορισμό στο εξής η κράτηση των οικογενειών παράτυπων μεταναστών με παιδιά στις ΗΠΑ

Gazzetta team
Χωρίς χρονικό περιορισμό στο εξής η κράτηση των οικογενειών παράτυπων μεταναστών με παιδιά στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα τους νέους κανόνες για το μεταναστευτικό με βάση τους οποίους οι οικογένειες των παράτυπων μεταναστών με παιδιά θα μπορούν να κρατούνται επ' αόριστον ενόσω τα δικαστήρια εξετάζουν τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε ότι τερματίζει τη νομική διευθέτηση "Φλόρες", που ισχύει από το 1997 και επιβάλει στις ομοσπονδιακές αρχές να μην κρατούν τους ανήλικους για περισσότερες από 20 ημέρες.

Ο νέος κανονισμός, που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, δεν θέτει πλέον κανένα χρονικό όριο για την κράτηση παιδιών ή των οικογενειών τους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η λεγόμενη Συμφωνία Φλόρες ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης –ιδίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής– γιατί ενθαρρύνει τους μετανάστες να φέρνουν μαζί τους τα παιδιά τους ώστε να αφήνονται ελεύθεροι στις ΗΠΑ μέχρι να εξεταστεί από τα αμερικανικά δικαστήρια η υπόθεσή τους. Συνήθως οι οικογένειες αναγκάζονται να περιμένουν πολλούς μήνες μέχρι να φτάσει η υπόθεσή τους στο δικαστήριο και ο νέος κανόνας θα επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να τις κρατά σε κέντρα κράτησης για το διάστημα αυτό.

Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κέβιν ΜακΑλίναν είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως κάποιες από τις οικογένειες που συλλαμβάνονται στα σύνορα διαπράττουν απάτη, επικαλούμενος τις εξετάσεις DNA που έγιναν τους τελευταίους μήνες με βάση ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά. "Κανένα παιδί δεν πρέπει να γίνεται πιόνι. Ή, όπως μου είπε ένας κύριος στη Γουατεμάλα, να γίνεται διαβατήριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο ΜακΑλίναν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι η κράτηση δεν είναι κατάλληλο μέτρο για τα παιδιά, τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν πολλά αρνητικά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι οικογένειες θα λαμβάνουν ιατρική βοήθεια.