Ξηρασία στην Αυστραλία: Το Σίδνεϋ κινδυνεύει να ξεμείνει από πόσιμο νερό

Gazzetta team
Ξηρασία στην Αυστραλία: Το Σίδνεϋ κινδυνεύει να ξεμείνει από πόσιμο νερό
Τα υδάτινα αποθέματα της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, του Σίδνεϊ, εξαντλούνται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ και η στάθμη των φραγμάτων αναμένεται να πέσει κάτω από το μισό λόγω της χειρότερης ξηρασίας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Το Φράγμα Ουαραγκάμπα, που είναι η κύρια πηγή υδροδότησης της πόλης, βρίσκεται στο 51,4% της χωρητικότητάς του, ποσοστό που φανερώνει μείωση κατά 17,8% μέσα σ' ένα χρόνο, ενώ η στάθμη του νερού είναι λίγο πάνω από το μισό της στάθμης που είχε πριν από δύο χρόνια.

Η ποσότητα του νερού που ρέει στο φράγμα είναι μόλις το 10% αυτής που ήταν πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή της Νέας Νότιας Ουαλίας WaterNSW.

Το συνολικό επίπεδο του νερού στα 11 φράγματα του Σίδνεϊ ήταν 50,1%, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν τους τελευταίους μήνες περιορισμούς στη χρήση ύδατος.

«Ποτέ οι ροές δεν ήταν τόσο χαμηλές», λέει η Μελίντα Πέιβι, υπουργός της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας αρμόδια για το Νερό, την Ιδιοκτησία και τη Στέγαση.

«Συγκεντρώσεις ύδατος που ήταν αξιόπιστες ιστορικά ... αντιμετωπίζουν τώρα κρίσιμη έλλειψη νερού», πρόσθεσε.

Με τον τρέχοντα ρυθμό μείωσης, αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις, τα φράγματα του Σίδνεϊ έχουν αρκετά αποθέματα νερού για άλλα δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η WaterNSW.

Η Πέιβι δήλωσε πως «μεγάλες πόλεις στην ενδοχώρα ... διατρέχουν τον κίνδυνο να εξαντληθεί το πόσιμο νερό μέσα στους επόμενους 12 μήνες». «Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα για τις κοινότητες της περιφέρειάς μας», πρόσθεσε.

Το Σίδνεϊ έχει καταφύγει τους τελευταίους μήνες σε μεθόδους εξοικονόμησης ύδατος, που περιορίζουν την ποσότητα του νερού που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι πολίτες στο ύπαιθρο.

Τον Μάρτιο, το εργοστάσιο αφαλάτωσης του Σίδνεϊ τέθηκε σε πλήρη λειτουργία για να επεξεργάζεται θαλασσινό νερό, με στόχο να ανεβάσει στο 70% τα αποθέματα νερού της πόλης. Η κυβέρνηση της Πολιτείας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να επεκτείνει το εργοστάσιο.

Τον Απρίλιο, η Kantar Public πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ 1.000 κατοίκων του Σίδνεϊ και διαπίστωσε πως το 47% των κατοίκων δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι στην περιοχή τους επικρατεί ξηρασία.